Een goed doordachte thriller met psychologische diepgang en een vleugje mystiek
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
Frank Cooler, met zijn achtergrond als scenarist en regisseur, heeft met ‘De zaak Roosen’ een intrigerende mysterie thriller afgeleverd. Het boek, dat voortkomt uit een filmscript dat decennia geleden werd bedacht, ademt de sfeer van een filmische vertelling. De levendige scènes en de manier waarop de spanning wordt opgebouwd, getuigen van Coolers ervaring in de filmwereld.
Het verhaal speelt zich af op een afgelegen eiland, waar Paul Roosen zich heeft teruggetrokken om te ontsnappen aan zijn huwelijksproblemen en zakelijke tegenslagen. Zijn ontmoeting met Sabine, de mysterieuze "Eilandheks", zet de toon voor een reeks onheilspellende gebeurtenissen. Wanneer er een moord wordt gepleegd, wordt Roosen al snel de hoofdverdachte. Zonder alibi en met zijn vingerafdrukken overal, lijkt de situatie hopeloos.
“Het eiland was twee agenten rijk en die namen alle tijd om mijn verhaal aan te horen, wat me enigszins geruststelde. Ik moest me vooral geen zorgen maken. Er was nog nooit iemand langer dan drie dagen vermist geweest op het eiland. Ze kwamen altijd na een paar dagen weer opduiken, meestal met een slechte smoes over waar ze gezeten hadden. De knipoog daarbij sprak boekdelen.”
Cooler weet de lezer mee te slepen in een web van bedreigingen, verraad en manipulatie. De spanning wordt vakkundig opgebouwd en de plotwendingen houden je op het puntje van je stoel. Maar ‘De zaak Roosen’ is meer dan alleen een spannende thriller. Het is ook een verhaal over zelfreflectie. Pauls zoektocht naar de ware moordenaar dwingt hem om diep in zijn eigen ziel te kijken en de vraag te beantwoorden wie hij werkelijk is. De korte hoofdstukken met als titel ‘Proloog’, ‘Notities’ en ‘Epiloog’ zijn in cursief gedrukt en vertellen een intrigerend verhaal.
De auteur zelf omschrijft het boek als een verhaal voor liefhebbers van mysterie en psychologische spanning, met elementen die zijn geïnspireerd door zijn eigen leven. Gelukkig voor hem is hij niet in een echte moordzaak op een eiland verzeild geraakt, zoals hij zelf met een knipoog opmerkt.
“Mijn gedachten verkenden koortsachtig verschillende scenario’s. Ik kon niet vertellen waarom Falco mij had achtervolgd en bedreigd. Dat zou het plan van een legale huiszoeking in gevaar brengen en ik zou een inbreker zijn. Aan de andere kant, hoe moest ik uitleggen wat er was gebeurd?”
‘De zaak Roosen’ is een aanrader voor lezers die houden van een goed doordachte thriller met een vleugje mystiek en psychologische diepgang. Frank Coolers filmische schrijfstijl en de intrigerende personages maken dit boek tot een boeiende leeservaring.
Ik heb ‘De zaak Roosen’ in één keer uitgelezen en kijk nu uit naar meer...
Ik heb ‘De zaak Roosen’ in één keer uitgelezen en kijk nu uit naar meer...