Het feest begint al bij de voorbereiding
Amber Albarda ontdekte na een ziekte dat het ook anders kan dan op suiker, stress en slecht (lees, verkeerd) eten leven en besloot haar leven te veranderen. Het beviel haar zo goed dat ze ook anderen deelgenoot wilde maken van deze ervaring. Als een gevolg hiervan presenteert in dit mooi uitgevoerde, gebonden kookboek een ruime verzameling gezonde recepten voor de verschillende feestmomenten van het jaar. Wie zegt dan gezond eten saai en niet lekker is? Deze auteur laat in dit boek zien dat het ook anders kan! Niet steeds diëten volgen, maar je eetgewoonte veranderen is hier de boodschap.
Gezond feesten is opgebouwd met recepten voor gerechten waarvan steeds een prachtige foto is gemaakt waardoor je geprikkeld wordt. Het is een feestelijk boek geworden!
Voor in het boek staat een overzichtelijke inhoudsopgave, bestaande uit alle feestmomenten van het jaar, waardoor je snel een keuze kunt maken.
De recepten in dit boek zijn duidelijk en zijn goed te begrijpen. Er worden goede tips gegeven zoals bij het bakken van Paasvlechtbroodjes: 'Als je met 2 vingers op de onderkant van de broodjes klopt, horen ze hol te klinken.'
Voor een aantal ingrediënten dat gebruikt wordt, zul je naar een natuurvoedingswinkel moeten, maar de meeste zijn verkrijgbaar bij de grotere supermarkten. Voor diegenen die het niet gewend zijn om op deze manier te koken is het flink boodschappen doen!
De bladzijde met verschillende combinaties van fruit en kruiden of specerijen die een lekker fruitwater tot resultaat hebben is een aanrader!
Onder een aantal recepten staat een tip of een voorstel voor een andere uitvoering. Hier en daar kun je wat achtergrondinformatie over het gerecht vinden, maar bijna overal staat een inleiding boven het gerecht met een voorstel om het gerecht leuk te kunnen presenteren.
Achter in het boek staat een register op alfabet wat bovendien onderverdeeld is in; bijgerechten, brood, chocolade, cocktails, crackers, desserts etc. Heel gemakkelijk zoeken als je bijvoorbeeld hapjes wilt maken en een drankje daarbij.
Gevulde dadels met parmaham
Voor 12 stuks
• 12 medjooldadels, ontpit
• 6 grote plakken parmaham, in de lengte doormidden gescheurd
Voor de vulling
• 125 g zachte geitenkaas
• 1 eetlepel fijngehakte pecannoten
• 1 eetlepel fijngehakte amandelen
• 1 theelepel fijngesneden verse tijm of gedroogde tijm
• 1 theelepel gedroogde basilicum
• snufje (Keltisch) zeezout of roze Himalayazout
• vers gemalen peper naar smaak
Klop alle ingrediënten voor de vulling in een kom tot een smeuïg geheel. Schep in elke dadel ruim ½ theelepel vulling. Druk de dadel iets dicht en wikkel een strook parmaham om de dadel heen. Zet vast met een houten prikkertje en bewaar ze in de koelkast tot je ze serveert.
Peerprosecco
Voor 10 glazen
• 8 kleine biologische peren, plus 1 peer om te garneren
• 1 fles prosecco of andere mousserende wijn naar keuze
Schil de peren en verwijder de klokhuizen. Pureer de peren in een blender of met een staafmixer. Vul de champagneglazen voor een derde met de puree. Vul de glazen verder op (niet helemaal vol) met de prosecco. Snijd de resterende peer in dunne plakjes en serveer deze in het glas.
Krijg je 's avonds visite zijn dit twee van de vele gerechten waar ze van zullen genieten. Er is keuze genoeg in dit feestelijke boek voor een heerlijke avond. Deze twee gerechten komen uit het hoofdstuk 'Nieuwjaar'.
Door het hele boek staan leuke tips om variatie aan te brengen in het recept.
Het oog wil ook wat, dus op een begeleidende foto kun je zien hoe je het op een mooie manier kunt presenteren. Dat verhoogt de feestvreugde nog meer, zul je zien.
Belangrijk om te weten is dat je niet kunt volstaan met alleen maar de ingrediënten bekijken wanneer je boodschappen gaat doen. Soms komt in de het stukje over de bereiding nog iets naar voren wat je nodig zult hebben, zoals een stoommandje of bakpapier.
De gerechten zijn goed uitvoerbaar, zonder meer. De maten en gewichten kloppen zoals ze vermeld staan.
Dit is een boek met recepten waarmee je jezelf tijdens het bereiden al blij voelt worden. Blij, omdat je weet dat het gezond is en blij omdat je weet dat het heerlijk zal smaken.
Een boek om vaker uit te koken. Een aanrader!
Reageer op deze recensie