Een zoektocht naar authenticiteit in een wereld vol schijn
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
Carel Braak’s ‘Held van deze tijd’ is geen roman voor degenen die op zoek zijn naar een simpel verhaal. Het is een intieme, vaak confronterende verkenning van de menselijke psyche, van verlangens, twijfels en de zoektocht naar een betekenisvol bestaan.
Wouter, de protagonist, lijkt alles te hebben: succes, liefde, comfort. Toch knaagt er een leegte. Zijn ontmoeting met een andere vrouw zet zijn geordende wereld op zijn kop en leidt hem op een reis van zelfontdekking. Braak schildert deze reis met een meesterlijke hand, waarbij hij zowel de euforie van nieuwe liefde als de pijn van verlies en verraad niet schuwt.
“Als ik het grindpad oprijd, is Maaike weg. Dat had ze al aangekondigd, ze wil me voorlopig niet zien. ‘Voorlopig’, ik begin dat woord te haten. Toevallig heeft ze vandaag ook een familie-uitje, waar ze met de kinderen naartoe is. Ze gaan op een boot of zoiets. Dus daar ben ik ook niet meer welkom. Mensen die ik dertig jaar heb meegemaakt zijn op slag uit mijn leven verdwenen. Zullen ze me missen?”
Hoewel liefde een centrale rol speelt, is ‘Held van deze tijd’ veel meer dan een liefdesroman. Het is een filosofische zoektocht naar de essentie van het zijn. Braak stelt de lezer aan het denken over vragen als: Wat maakt een leven de moeite waard? Hoe verhoudt zich onze individuele geluk tot het geluk van anderen? En wat is de prijs van authenticiteit?
De schrijver combineert deze diepe thema’s met een humoristische ondertoon, waardoor het boek nooit zwaar op de hand wordt. Wouter’s soms absurde situaties en zijn innerlijke worstelingen worden beschreven met een scherpe observatie en een vleugje zelfspot.
“Hoe wanhopig ik in die dagen ben blijkt wel uit het feit dat ik de volgende week weer naar de jonge psycholoog ga en zelfs de weken erna. Op de vierde week krijg ik de uitslag van de intake. Mijn jonge vriend lijkt opgelucht nu mijn zaak ondubbelzinnig duidelijk is. Hij had al zo’n vermoeden na onze eerste sessie, legt hij me uit, maar het blijkt dat ik prima pas in het schema van de narcistische persoonlijkheidsstoornis en dat ze daar een heel effectief protocol bij hebben. Met wekelijkse groepstherapie zal alles goed komen. Ja, daarvoor is wel een wachtlijst van een week of zes, daar is niks aan te doen. Ik bedank hem vriendelijk en laat nooit meer iets van me horen.”
Braak’s heldere proza en diepgaande karakterontwikkeling maken dit boek een must-read voor liefhebbers van psychologische romans.
‘Held van deze tijd’ is een boek dat je uitdaagt om na te denken over jouw eigen leven en keuzes. Iedereen die wel eens heeft gevoeld dat er meer is in het leven: Wouter’s zoektocht is universeel herkenbaar en biedt troost en inspiratie.
'Held van deze tijd’ is een indrukwekkend boek dat je raakt en blijft hangen. Carel Braak heeft met dit boek een meesterwerk gecreëerd dat de lezer meeneemt op een emotionele reis vol zelfontdekking. Het is een boek om te koesteren.