Wat lekkers op tafel, verantwoord eten en niet te duur!
Wie kent Lidl niet? De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs, daar staat Lidl voor.
Nu heb je de kans om gerechten met recepten uit Het grote (ongeautoriseerde) Lidl kookboek te koken. Meer dan 100 heerlijke recepten, prachtig gefotografeerd en stuk voor stuk bereid met ingrediënten uit het basisassortiment van Lidl.
Maar een kookboek is meer dan alleen plaatjes kijken, natuurlijk. Voor ieder wat wils bij diverse gelegenheden en uit verschillende wereldstreken. Gerechten die bereid zijn met ingrediënten uit de seizoenen, gerechten voor kinderen, Oosters of Italiaans, voor de snelle, eenvoudige hap en vegetarisch. Ze komen allemaal aan de orde in dit kookboek.
Als eerste vind je een hoofdstuk met als titel Lekker van de Lidl. Hierin wordt de aandacht gevraagd voor de biologische en fair trade producten, die bij Lidl in de schappen te vinden zijn.
Je zult hier ook kunnen lezen dat Lidl strengere eisen dan de overheid hanteert wat betreft het Maximale Residu Level (MRL) van resten gewasbescherming die op groenten en fruit mogen achterblijven. De producten van Lidl komen geregeld bij testen van de Consumentenbond als beste naar voren en is diverse achtereenvolgende jaren verkozen tot De Beste Supermarkt in Groente en Fruit.
Een heel belangrijk hoofdstuk is Nog even dit... Iets om te lezen voordat je met het koken begint.
Winter – Boeuf bourguignon – Hoofdgerecht | Bereidingstijd 3,5 uur
Voor 6 personen
100 gr spek, in blokjes
100 gr boter
1,5 kg runderlappen, in dobbelstenen
8 sjalotjes, gehalveerd
1 knoflookteen, gesnipperd
zout
peper
2 eetl. bloem
250 gr kastanjechampignons
2,5 dl rode wijn
2,5 dl vleesbouillon
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220ºC.
Bak de spekblokjes uit tot ze bruin en knapperig zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart voor door de sla.
Verhit de boter met het spekvet en bak het vlees hierin aan.
Voeg de sjalot, knoflook, zout en peper toe en laat dit 5 minuten meefruiten. Strooi de bloem erover en fruit nog 5 minuten. Doe de champignons erbij en roer goed.
De de boeuf bourguignon over in een ovenschaal.. Schenk de wijn en de bouillon erbij en laat het gerecht 3 uur gaar worden in de oven.
Lekker met aardappelpuree, gekookte winterwortel en een groene salade met spekjes.
Dit is een heerlijk gerecht en bovendien heel gemakkelijk te bereiden. Terwijl de schotel in de oven staat heb je ruim de tijd om een lekker voorgerecht bijvoorbeeld Verse vijgen met parmaham (recept te vinden in het hoofdstuk Snel & simpel) en de bijgerechten voor te bereiden en te koken. En als klap op de vuurpijl een lekker toetje zoals Aardbeiensoep (recept te vinden in het hoofdstuk Vegetarisch) in de koelkast klaar te hebben staan.
Zorg er voor dat je zo nu en dan even een kijkje neemt in de oven om er zeker van te zijn dat het vlees niet te donker wordt. Wordt het vlees te donker, doorroeren en aluminiumfolie over de schaal leggen. Dat was een tip uit het hoofdstuk Nog even dit...
Bij het recept voor Boeuf bourguignon staat als tip vermeld: Hoe langer het gerecht in de oven staat, des te lekkerder wordt het. Het allerlekkerste is het de volgende dag. Dat is ideaal als er gasten komen. Maak boeuf bourguignon een dag van tevoren en warm het vervolgens op in de oven op 160ºC. Bij een ander gerecht zul je achtergrondinformatie vinden.
Dit kookboek kan door iedereen gebruikt worden die graag iets lekker op tafel wil zetten, maar er niet teveel voor wil betalen en er zeker van wil zijn dat het verantwoord voedsel is.
Met de feestdagen in het vooruitzicht ga ik zeker een paar recepten uit het hoofdstuk Bits & Bites proberen!
Reageer op deze recensie