Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een ontroerend verhaal over veerkracht en identiteit

Mieke Schepens 22 januari 2025
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Jeroen Terlingens 'Ik heet Lies!' is een indrukwekkend boek dat een onbekend stukje Nederlandse geschiedenis blootlegt. Het verhaal van Liesl Kaltofen, een van de tienduizenden Oostenrijkse kinderen die na de Eerste Wereldoorlog in Nederland onderdak vonden, is ontroerend en ontzettend menselijk.

Ze werd geboren in een stadje in Bohemen, dat in de loop van haar leven wel vier keer van nationaliteit veranderde. Haar vader was overleden in de Eerste Wereldoorlog en haar moeder overleed niet veel later. Daarop stuurde haar familie haar naar familie in Wenen.

“Maar over pastoor Anton van der Bom niets dan goeds. Hij werkte zich een slag in de rondte om het leed te verzachten in het landelijke Oberhollabrunn. Toch kon hij niet voorkomen dat de leefomstandigheden in zijn geloofsgemeente steeds meer gingen lijken op die in het verpauperde Wenen, waar Liesl Kaltofen het hoofd boven water moest houden…
Het leed van zijn kudde sneed Anton van der Bom door zijn ziel…
Zou zijn familie bereid zijn om na hun financiële steun voor een patronaatsgebouw ook daadwerkelijke, praktische hulp te bieden aan de verschoppelingen voor wie hij zich verantwoordelijk voelde? Zouden zij bereid zijn uitgehongerde kinderen tijdelijk onderdak te bieden om hen te laten aansterken?…
Op 19 augustus 1917 reisden 24 meisjes tussen de zeven en elf jaar van Oberhollabrunn naar Brabant. Op 21 augustus, laat in de avond, kwam het uitgeputte gezelschap in Oudenbosch aan.
Zij waren de eersten van de ruim 65.000 zogeheten Hollandskinder, die nog zouden volgen.”

Terlingen weet op een meesterlijke manier de persoonlijke geschiedenis van Liesl te verweven met de grote historische gebeurtenissen van de 20e eeuw. De lezer wordt meegenomen op een reis door de tijd, van het Oostenrijk van voor de oorlog naar het Nederland van de jaren twintig en dertig.

We zien hoe Liesl worstelt met haar nieuwe identiteit, hoe ze probeert haar verleden te verwerken en hoe ze haar plek vindt in een vreemd land. Door zichzelf te blijven, tolerant, weetgierig en ondernemend slaagt ze erin om haar immigratie tot een succes te maken. Ze werd Lies.
'Ik heet Lies!' is meer dan alleen een biografie. Het is ook een aanklacht tegen de blindheid van nationalistische sentimenten en een ode aan de menselijke veerkracht. Terlingen laat zien hoe de ervaring van vluchtelingen universeel is, ongeacht de tijd of plaats. Het verhaal van Liesl is een herinnering aan het belang van mededogen en solidariteit.

'Ik heet Lies!' is een boek dat je raakt. Terlingens schrijfstijl is vlot en toegankelijk, waardoor het boek ook voor een breed publiek geschikt is.
De vele illustraties in het midden van het boek zijn een mooie aanvulling op het verhaal, dat bol staat van informatie over deze tijd.

'Ik heet Lies!' is een prachtig boek dat een onterecht vergeten stukje geschiedenis nieuw leven inblaast. Het is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een ontroerend en leerzaam verhaal over een stuk geschiedenis wat we wellicht nog niet kenden. De ondertitel is met goede reden gekozen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.