Een satirische novelle over Het Alfabet, de literatuur en de schrijvers

Mieke Schepens 28 april 2025
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Met 'LetterRijk, Rebellie der Letteren' levert Rob Bakker een verrassend originele en bijtend satirische novelle af die zowel de literatuurwereld als de bredere maatschappij op de korrel neemt. Het uitgangspunt is even absurd als briljant: Het Alfabet komt in opstand tegen zijn scheppers, de schrijvers, en vestigt een nieuw, totalitair regime onder de vlag van de Alfabetische Intelligentie.

Bakker weet deze bizarre vooronderstelling op knappe wijze uit te werken tot een gelaagd verhaal dat de lezer aan het denken zet over macht, manipulatie en de rol van taal. De quote van de opstandige letters, met de plechtige oproep tot "Vrijheid, Gelijkheid, Letterschap!", zet direct de toon voor de Orwelliaanse sfeer die de rest van het boek doordrenkt. De parallel met '1984' is duidelijk voelbaar in de beschrijving van het opkomende 'LetterRijk', waar de letters hun eigen wetten en hiërarchieën creëren.

De humor in 'LetterRijk' is scherp en vaak ironisch. De personificatie van de letters, met hun onderlinge conflicten over hoofdletters versus onderkast en hun worstelingen met genderidentiteit, levert hilarische en tegelijkertijd confronterende scènes op. Bakker spaart niemand: de zelfingenomenheid van sommige schrijvers, de oppervlakkigheid van de moderne consumptiemaatschappij en de mate waarin we soms blindelings nieuwe technologieën omarmen, worden op geestige wijze ontmaskerd.

De novelle is niet alleen een vermakelijke satire, maar bevat ook een serieuze onderlaag. Bakker stelt fundamentele vragen over de betekenis van taal, de macht van woorden en de relatie tussen schrijver, tekst en lezer. Wanneer de AI uiteindelijk ten tonele verschijnt als de ultieme antwoordgever, werpt dit een onheilspellend licht op onze huidige fascinatie met kunstmatige intelligentie en de mogelijke gevolgen daarvan voor de creativiteit en de menselijke expressie.

'LetterRijk' is een aanrader voor iedereen die van intelligente humor, originele concepten en een kritische blik op de wereld houdt. Het is een boek dat je met een glimlach en tegelijkertijd met stof tot nadenken achterlaat. Of je nu een fervent lezer, een worstelende schrijver of gewoon geïnteresseerd bent in een uniek literair experiment, deze 'Rebellie der Letteren' zal je ongetwijfeld verrassen en vermaken.

Meer recensies van Mieke Schepens