Witteboordencriminelen krijgen stof tot nadenken want het gevoel voor gerechtigheid groeit...
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
Voor in het boek lees je een bijzonder toepasselijke quote van John Kenneth Galbraith (1908-2006) Amerikaanse econoom, ambassadeur, intellectueel en schrijver
“De bevoorrechten hebben met hun hebzucht regelmatig hun eigen ondergang uitgenodigd.”
John Winkels 'Namens velen' is een boek met onderwerpen die je niet onberoerd laten. Met een messcherpe pen fileert Winkel de nasleep van de bankencrisis die de wereld van 2008 tot 2013 in haar greep hield. De auteur schetst een ontluisterend beeld van de talloze faillissementen, bedrijfssluitingen en de immense werkloosheid die het gevolg waren. De collectieve woede en het gevoel van onrechtvaardigheid na de reddingsoperaties van systeembanken en de daaropvolgende straffeloosheid van de verantwoordelijken, vormen de explosieve basis van dit verhaal.
Wat dit boek zo knap maakt, is de manier waarop Winkel een moreel complex landschap creëert. Het is geen klassieke thriller waarbij goed en kwaad duidelijk gescheiden zijn. In plaats daarvan roept 'Namens velen' een ongemakkelijke mix van afschuw en wraakgevoelens op. Je voelt de pijn van de slachtoffers, de woede over het ongestraft blijven van de daders en begrijpt de kiem voor het radicale plan dat in het geheim wordt gesmeed. De thematiek van maatschappelijke afrekening is urgent en de romanvorm blijkt een krachtige manier om dit aan te snijden.
Voor lezers van Winkels vorige boek 'Ziva', is het een mooie toevoeging dat enkele personages terugkeren, zoals de misdaadjournalist Leo Klokman en Amy. Toch staat 'Namens velen' volledig op zichzelf en overtreft het zijn voorganger in impact door de relevantie van het thema. Het is een boek dat nergens belerend wordt, maar je als lezer wel aan het denken zet over rechtvaardigheid en de gevolgen van economische macht.
De premisse van een kleine groep indirecte slachtoffers die in het geheim wraak voorbereiden op de veroorzakers van de crisis, is niet alleen spannend maar ook angstaanjagend realistisch. 'Boontje komt om z'n loontje' is het morele kompas van deze groep en Winkel weet dit principe op een intrigerende wijze uit te werken. 'Namens velen' is dan ook een boek dat witteboordencriminelen ongetwijfeld stof tot nadenken zal geven en eenieder die de nasleep van de bankencrisis heeft ervaren, zal resoneren met de onderliggende woede en het verlangen naar gerechtigheid.
Ondanks de omvang van het boek weet Winkel de spanning vast te houden en leest het verrassend vlot weg. De gedetailleerde en vaak filmische beschrijvingen maken ‘Namens velen’ tot een bijzonder onderhoudend verhaal. De subtiele humor die in de toon en bijzinnen doorschemert, geeft het verhaal bovendien een aangename, droge twist.
Ik heb werkelijk van genoten van deze thriller en kijk uit naar een volgende thriller van John Winkel.