Een intelligent en angstaanjagend verhaal dat je na het lezen nog lang zal achtervolgen
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
‘Profiel M’ van Helen Fields is een beklemmende thriller die je vanaf de eerste pagina in zijn greep houdt. Fields, bekend van haar D.I. Callanach-serie, bewijst met dit derde deel in de Connie Woolwine-serie opnieuw haar meesterschap in het genre.
‘Profiel M’ is prima als standalone te lezen.
Het verhaal draait om Midnight Jones, een analiste die geanonimiseerde psychologische profielen onderzoekt om de menselijke geest te doorgronden. Geanonimiseerd betekent dat persoonsgegevens niet langer te herleiden zijn naar een persoon. Het proces dat nodig is om gegevens te anonimiseren is niet terug te draaien.
Wanneer ze stuit op "Profiel M", een profiel van een moordenaar, weet ze dat ze te maken heeft met een extreem gevaarlijk persoon. Ze is in haar hele leven nog nooit zo iemand tegengekomen. Fields bouwt de spanning vakkundig op, waarbij de lezer samen met Midnight steeds dieper in de verontrustende psyche van de moordenaar duikt.
“Hij lag in bed en probeerde uit alle macht te slapen, maar hij had iets in zijn hoofd en het was steeds moeilijker om er niet aan te denken. Zijn nieuwe baan was veeleisend, maar interessant en hij had gedacht dat hij geen moeite zou hebben om rust te vinden. Maar nu lag hij te bedenken hoe hij een vrouw te pakken moest krijgen en hoe hij haar zou kiezen. In zijn hoofd ging hij zijn agenda na en zocht hij uit wanneer hij tijd zou hebben voor alle voorbereidingen.”
Wat ‘Profiel M’ echt onderscheidt, is de psychologische diepgang. Fields weet de lezer te laten voelen wat Midnight voelt: de angst, de frustratie en de vastberadenheid om de moordenaar te stoppen. Ze weet dat zij de volgende zal zijn. De dreiging is constant aanwezig en de plotwendingen zijn onverwacht en effectief.
De schrijfstijl van Fields is direct en meeslepend. Ze weet de gruwelijke details zo te beschrijven dat ze indruk maken, zonder dat het verhaal sensatiebelust wordt. De korte hoofdstukken zorgen voor een hoog tempo en houden de lezer op het puntje van zijn stoel.
“Hij moest nog iemand vermoorden. In het verleden had hij zichzelf kunnen wijsmaken dat het niet echt moord was en dat de dood slechts een toevallig gevolg was van de noodzaak om in zijn behoeften te voorzien, maar dat lukte nu niet meer…
...De puzzelstukken vielen sneller op hun plek dan hij had verwacht en hij wist niet goed wat hij daarmee aan moest.”
‘Profiel M’ is een must-read voor liefhebbers van psychologische thrillers.
Sommige wendingen zie je gewoon niet aankomen.
Maar voor sommige lezers kunnen de gruwelijke details te intens zijn. Het is een intelligent en angstaanjagend verhaal dat je na het lezen nog lang zal bijblijven. Fields heeft met Midnight Jones een intrigerend personage gecreëerd.
Ik ben een echte liefhebber van haar werk en kijk daarom uit naar een volgende thriller van Helen Fields.
‘Profiel M’ is prima als standalone te lezen.
‘Profiel M’ is een must-read voor liefhebbers van psychologische thrillers.
Sommige wendingen zie je gewoon niet aankomen.