Indringend sociaal manifest, en heel bevredigend slotdeel
Franz trouwt met Irene, buitenechtelijk kind van zijn niet-biologische vader. Hijzelf is het verborgen gehouden buitenechtelijke kind van zijn moeder. Beiden moeten dit geheim houden voor de onveilige buitenwereld van die tijd. Maar het onrecht en de wreedheid, die Irene in het verleden zelf is aangedaan, speelt haar teveel parten om haar ogen nog te sluiten voor het onrecht om haar en het wijngoed heen.
Eind goed, al goed. Zelfs een beetje als A Christmas Carol in Prose van Charles Dickens, die op zijn manier misstanden aankaartte. Ook al leven we nu nog steeds niet in een wereld van ‘gelijkheid, vrijheid en broederschap’, Marie Lacrosse schreef een mooie historische roman waar je mee zelf uit de voeten kunt. Onwetendheid en hebzucht zijn de grootste dwarsliggers.