Van genoten
Zoef! - Janneke Schotveld
Illustraties - Nadia Meezen
Van Goor, 2024
Amir is intens verdrietig: Oela, de allerliefste hond, die al vanaf zijn geboorte naast zijn bed ligt, is overleden.
Zijn moeder komt met een kleed aan, dat al jaren stoffig op zolder ligt. Als dat naast zijn bed ligt, is de grond niet zo leeg...
Als Amir het kleed wil oprollen, komt het tot leven en corrigeert hij Amir direct: 'Ik ben geen kleed! Ik ben een tapijt!' Her tapijt heet Zoef en is niet zomaar een tapijt.
Als Zoef in aanraking komt met personen met 'de vleug' dan kan hij vliegen. Zonder dat hij dat ooit geweten heeft, blijkt Amir precies zo iemand zijn. Zoef doet Amir het voorstel om samen naar 'de grens' te vliegen, misschien redden ze het wel om er te komen vlak voordat Oela oversteekt.
Tijdens de bijzondere tocht die volgt ontvouwt zich een spannend, grappig en magisch verhaal over rouwen, de tijd en in liefde loslaten.
Het verhaal raakt soms Alice in Wonderland, er zaten stukken in waardoor ik moest denken aan wijsheden uit De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy. Grappige zinnen
zoals: 'Voor iemand zonder mond, heb jij wel eens grote mond hoor kleed!' maakten dat ik soms hardop zat te lachen. Een ontroerend eind dat ik niet zo had verwacht, waarbij er een traan over mijn wang rolde.
Prachtig boek!
Voor te lezen vanaf 7 jaar en hoe ouder kinderen zijn, hoe meer lagen ze zullen ontdekken in het boek.
Illustraties - Nadia Meezen
Van Goor, 2024