prachtig verhaal
Een ontroerende oorlogsroman over liefde, geheimen en veerkracht, geïnspireerd door ware gebeurtenissen.
‘De motormeiden’ van Jenni L. Walsh gaat over twee dappere vrouwen die hun leven wagen voor hun land ten tijde van oorlog. Marion, opgegroeid als wees, en Evelyn, bevoorrecht maar getekend door haar beperking, nemen beiden de kans aan om zich in te zetten voor de Britse vrouwenmarine, de Wrens, om zich zo aan de verwachtingen van de maatschappij te onttrekken. Beide vrouwen ervaren weerstand vanuit hun omgeving: Marions beste vriend Eddie laat haar niet gaan zonder zelf ook in dienst te treden en Evelyns ouders zouden haar het liefst zien trouwen. Maar Marion en Evelyn zetten door en riskeren hun levens door op hun motorfietsen geheime boodschappen over te brengen.
Ik was zo blij dat ik uitgekozen werd voor deze blogtour, m’n liefde voor motorfietsen heb ik van m’n vader en ik heb zelf ook motor gereden (totdat mijn gezondheid dat niet meer toeliet, het moet wel veilig blijven) daardoor was ik zo geïnteresseerd in dit boek. Ik vind oorlogsboeken soms lastig te lezen maar daar heb je bij dit boek geen last van, het is zo’n prachtig verhaal en zo mooi dat deze kant van de oorlog ook verteld is.. de Wrens: Womans Royal Naval Service; ik had er nog niet zoveel over gehoord, maar wat goed dat die vrouwen er zijn geweest! Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten van Wren Marshall, Wren McGeorge, Wren Heiman en Oswalds Davis wie ook motorkoerier was. Werkelijk genoten van dit verhaal, het is ontroerend, verdrietig (slik) ontluikend, vlot geschreven, eerlijk, verhelderend en gewoon prachtig.
Het verhaal wordt verteld uit 2 perspectieven Marion en Evelyn. Marion haar verhaal begint in 1914 als stil weesmeisje wat veel leest en over de eerste wereld oorlog. Dan schakel je naar Evelyn van wie het verhaal begint in 1936 rond haar 18de en zodoende schakel je tijdens het lezen tussen de 2 vrouwen hun verhaal totdat het in 1940 samenkomt.. en hoe! Je blijft lezen want je wil weten hoe het verder gaat..
Leuke details vond ik dat de Wrens Winterkoninkjes werden genoemd & dat Marion een duif had nummer 486 welke beide oorlogen heeft meegemaakt, sterke beestjes..
Quote van meneer Rochester uit Jane Eyre:
“Waar is het voor nodig om bij het verleden stil te staan als het heden zoveel zekerder is - en de toekomst zoveel gelukkiger?”
Een dikke aanrader!