Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

'Van oude mensen de dingen die voorbijgaan' (Couperus)

Mik 2.0 08 augustus 2019
Waarom waren de uitgestorven mensen zo klein en de dieren extreem klein of juist extreem groot op het eiland Flores?

Frank Westerman schrijft boeken waarin hij een antwoord probeert te vinden op een vraag die hij zichzelf stelt. Omdat hij zich ergens over verwondert. Altijd hebben die vragen en boeken te maken met een bepaalde geschiedenis en meestal spelen die op verschillende plekken op aarde. Geschiedenis en geografie zijn verschillende dimensies van een verhaal.
In het zoeken naar een antwoord doet Westerman uitgebreid onderzoek en reist overal heen waar hij informatie denkt te vinden. Hij weeft zichzelf en zijn vragen in het verslag dat hij van zijn reizen doet waardoor het nooit droge informatie wordt en je geboeid doorleest. Literaire non-fictie die bij tijd en wijle net zo spannend is als een goede thriller.

Westerman zoekt niet alleen naar feiten. Hij volgt vooral de levens van de mensen die beslissingen hebben genomen, ontdekkingen hebben gedaan of die toevallig op de juiste tijd op de juiste plek waren. Mensen die de loop van de geschiedenis, en het verhaal daarover, bewust of onbewust beïnvloed hebben. Als lezer volg je zijn zoektocht, leef je, soms wat meer en soms wat minder, mee met hem en zijn personages.

In Wij, de mens tracht Westerman erachter te komen wat het verschil is tussen mensen en dieren en tussen de huidige mens, homo sapiens, en zijn voorouders. Waar en op welk moment werd de aap mens, en de homo erectus, homo sapiens. Hij doet dit samen met studenten die hij lesgeeft. Hij gaat hiervoor van de Maasvlakte naar Flores, Java en Lombok in Indonesië, van Wallacelijn naar de oevers van de Maas in België en Frankrijk. Zijn verwondering waaruit dit boek ontstaan is begon met de vondst van een kleine schedel op Flores, Indonesië. Deze schedel van een mensachtige (homo floresiensis ook wel oneerbiedig Hobbit genoemd vanwege de kleine gestalte) kon hier helemaal niet voorkomen. Hier was iets vreemds aan de hand. En er blijken veel meer dingen vreemd. Er is bijvoorbeeld niet een eenduidige stamboom van de mensheid, de Hominidae. Net als dat er verschillende theorieën zijn die ook telkens weer veranderen zijn er verschillende stambomen. Nieuwe vondsten van uitgestorven menssoorten leidden al gauw tot nieuwe hypotheses. De ultieme onbetwiste waarheid van wie wij zijn en vooral wie wij waren, zal hoogstwaarschijnlijk nooit boven water komen. Het zijn verhalen die wij elkaar vertellen. Verhalen die vaak meer te maken hebben met hoe wij in het leven staan, tegen dingen aankijken, met hoe wij gewend zijn dat verhalen zijn opgebouwd dan met de feiten.

Wij, de mens bestaat grofweg uit vier verhaallijnen. Als eerste de geschiedenis van de oermens tot aan de huidige homo sapiens. Als tweede de strijd en rivaliteit tussen wetenschappers die bovenstaande geschiedenis tot een sluitend verhaal pogen te maken. En als derde de steeds veranderende theorieën over die geschiedenis. Drie lijnen die alles met elkaar te maken hebben. Daardoorheen weeft Westerman de vierde verhaallijn: zijn eigen verhaal en zijn eigen theorieën. Storend vond ik de vooringenomen stelling van Westerman dat de mens fundamenteel anders is dan het dier. Hoger, beter. Ondanks dat steeds meer wetenschappers en anderen ervan overtuigd zijn dat de mens een dier is met een aantal eigenschappen die hem uniek maken. Maar dat hebben vogels, vissen, giraffen, en alle andere dieren ook. Dat maakt ze andere dieren. De schrijver gaat niet onbevangen op zoek naar een antwoord maar lijkt soms te zoeken naar een bevestiging van zijn overtuiging. Niet dat een schrijver van dit soort boeken per se volkomen objectief moet zijn, maar een zekere mate van openstaan voor nieuwe inzichten leest wel zo prettig. Waardoor je als lezer ook meer verrast wordt door eventuele nieuwe inzichten of conclusies.

In dit boek gaat het over missiepaters, paleoantropologen, wetenschappers en amateurs en de rivaliteit tussen hen. Over de verschillende theorieën over het ontstaan en het verloop van de mensheid. En hoe die meer samenhangen met de op dat moment heersende tijdgeest dan met wat er misschien echt aan de hand was. Theorieën die gevormd worden naar aanleiding van de vondst van slechts één of een paar stukje(s) bot. En het fantaseren en filosoferen over mogelijkheden.

Een bevredigend antwoord op Westermans vragen is lang niet altijd de uitkomst van zijn boeken. Ook bij Wij, de mens blijkt er geen gemakkelijke, heldere verklaring te zijn.

Ondertussen is dit zeker een interessant boek dat mij weer het een en ander geleerd heeft over de oorsprong van de mens, de vele variëteiten die voorkwamen, en soms nog voorkomen. De wonderbaarlijke wereld van de evolutie. Maar ook over hoe feiten niet op zichzelf staan, hoe ze een verhaal vertellen dat wij misschien niet altijd meteen begrijpen.

Ik heb wel een beetje moeite met de boeken van Westerman. De thema's en onderwerpen die hij behandelt spreken me altijd wel aan en daarom ben ik elke keer weer benieuwd, maar ik heb er last van dat het vaak over veel verschillende personen gaat. Wie had nou ook alweer welke theorie bedacht en waarom was die ander daar dan weer tegen? Dat maakt zijn boeken voor mij soms lastig te volgen. Tegelijkertijd heb ik grote bewondering (en jaloezie!) voor zijn werkdrift, zijn productie. Wat moet die man onderhand veel weten en wat weet hij dat toch elke keer weer knap op te schrijven, op een manier waarbij hij veel mensen kennis laat maken met onderwerpen die soms ver van hen af lijken te staan.

Verhalen vertellen is volgens Westerman wat de mens onderscheidt van het dier. En boeiende verhalen vertellen is wat Westerman knap doet in zijn boeken.

Wij, de mens
Frank Westerman
Querido Fosfor
978021412122

Filmpje met Westerman over dit boek: https://www.youtube.com/watch?v=EVeeZEExKNk

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mik 2.0

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!