Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Simpele maar prima summerread

Na 10 blind dates (2019) is nu 10 truths en een dare verschenen van de Amerikaanse auteur Ashley Elston. Inmiddels heeft ze zes Young Adult-titels op haar naam staan, waarvan er vier naar het Nederlands vertaald zijn. Deze titel is vertaald door Karin Pijl.

Olivia zal binnenkort als beste van de klas afstuderen. Maar als ze erachterkomt dat ze studiepunten mist en nog maar één week heeft om dit af te ronden, verandert haar hele planning. Ze zou de hele week afstudeerfeestjes hebben, maar moet nu de hele week bij het plaatselijke golftoernooi aanwezig zijn om het laatste formulier ondertekend te krijgen. In de tussentijd probeert ze dit geheim te houden voor haar grote, nieuwsgierige familie. Moeilijker dan gedacht, want overal waar ze komt kent iemand haar wel. En daarbij houdt haar moeder haar via de tracking app op haar telefoon in de gaten. Gelukkig heeft ze drie beste vrienden, Wes, Charlie en Sophie, die haar willen helpen. Om de beurt waken zij over Olivia’s telefoon om appjes van haar moeder te beantwoorden. Zo kan er niks misgaan toch?

Aan het begin van het verhaal lijkt Olivia de perfecte leerling. Ze heeft alles goed op orde en is er aan toe om alle afstudeerfeestjes af te gaan. Maar dan gebeurt het ondenkbare. De momenten van stress die Olivia in het begin van het verhaal ervaart zijn vrij realistisch. Haar ouders zijn een week weg voor hun werk, dus ze bedenkt dat ze het allemaal wel zelf op kan lossen. Ze neemt initiatief en zet alles op alles om haar diploma te kunnen behalen. In de tussentijd neemt ze haar beste vrienden in vertrouwen. Zij staan voor haar klaar en tonen begrip voor haar situatie. Alles lijkt wel goed uit de verf te komen, tot er langzaamaan wat dingen misgaan.

Voordat het zo ver is, komen er ook veel familieleden van Olivia in het verhaal aan bod. Eerst is dit nog vrij overweldigend, maar de auteur weet het op een overzichtelijke manier over te brengen. De momenten waarop zij samen zijn, zijn vol van vriendschappelijkheden, vertrouwen en liefde. Want ondanks dat haar familie groot is, is iedereen erg betrokken.

De tijd die Olivia bij het golftoernooi doorbrengt is vrij langdradig en voegt niet altijd even veel toe aan het verhaal. Haar taken worden redelijk uitgebreid beschreven, maar zijn voor de lezer niet heel interessant. Hierdoor lijken de hoofdstukken ook langer dan nodig zou zijn. Na verloop van tijd verandert dit, want Olivia komt daar in contact met een leuke jongen. Ze houdt al veel verborgen, dus deze wederzijdse interesse kan er ook nog wel bij. Dit liefdeselement brengt een leuke spanning in het verhaal, want in het begin is het haar eigen geheim en weten zelfs haar beste vrienden niet met wie ze precies omgaat.

De schrijfstijl van Elston is erg prettig. De onvoorspelbare wisselingen van perspectief maken het verhaal wat onvoorspelbaarder, ook al waren ze niet per se nodig geweest. Het tijdsbestek van de verhaallijn is ongeveer een week, maar omdat Olivia ontzettend veel meemaakt, gebeuren er genoeg dingen en zijn er ook genoeg leuke personages om het interessant te houden. Door af en toe wat verrassende elementen eraan toe te voegen, zoals een surprise poolparty op het terrein van het golftoernooi en een pannenkoekenontbijt in pyjama weet de auteur de aandacht van de lezer er wel bij te houden.

De naam van het spelletje in de titel van het boek, is een terugkerend onderdeel in het verhaal. Niet zozeer in de verhaallijn zelf, maar het verhaal is naar aanleiding daarvan opgedeeld. Elk hoofdstuk begint met een waarheid en na de eerste tien hoofdstukken volgt er een ‘dare’. Olivia’s handelswijze in de hoofdstukken komt daar ook vaak op neer.

Hoe meer problemen Olivia zich op de hals haalt, hoe lastiger het voor haar wordt om haar einddoel te bereiken. Dat alles op een gegeven moment misloopt, komt dan ook niet geheel onverwachts. De problemen die ze zich zo op de hals haalt zijn zeker voor afstudeerders herkenbaar en menig student zal zich in haar kunnen verplaatsen. Dit weegt niet af tegen het feit dat er aan het eind enkele onderwerpen onbesproken blijven of overgeslagen worden. Hierdoor lijkt het eind op sommige gebieden een beetje afgeraffeld.

10 truths en een dare is een herkenbaar verhaal over een afstuderende tiener dat op simpele maar grappige wijze is uitgewerkt. Met een vleugje romantiek en toegewijde personages is het een lekkere summerread.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Minca (My Winged Books)

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.