Trage maar vermakelijke romantasy

In het begin wordt er wat tijd besteed aan de worldbuilding en de kennismaking met de twee hoofdpersonages: Sera en Ransom. De lijst voorin het boek geeft al meteen een duidelijk overzicht met (groeps-)namen waardoor je gemakkelijk in het verhaal kunt komen en niet al te veel moeite hoeft te doen om iedereen uit elkaar te kunnen houden. Het zijn sowieso niet super veel personages, dus dat is fijn. Het concept rondom de stad waarin de Mantels en de Dolken de macht hebben is goed bedacht en prima uitgewerkt. Er komt zo nu en dan ook een stukje geschiedenis naar boven waardoor het duidelijker wordt hoe dit zo is gekomen. Er wordt wel maar weinig aandacht besteed aan de ‘normale’ mensen die er nog tussen leven, maar die krijgen in de rest van het verhaal ook geen grote rol.

Qua personage ontwikkeling zit er best wel een verschil tussen Sera en Ransom. Als je namelijk de vlam, Sera, en de dolk, Ransom, met elkaar vergelijkt is de vlam een sterke een zelfverzekerder personage. Ze heeft een heel leven achter zich gelaten en moet helemaal opnieuw beginnen tussen mensen en in een omgeving die ze niet kent. Hoe meer ze ontdekt, hoe meer vastberaden ze wordt om haar doel na te streven.
De dolk daarentegen is, ondanks zijn rol als moordenaar, best soft en terughoudend. Vanaf het begin is duidelijk dat de rol van een dolk misschien wel helemaal niet echt past. Hoewel er in principe niks mis is met een zachtaardiger personage. Maar Ransoms gedrag en gedachtegangen vielen op den duur in herhaling waardoor zijn personage stil leek te staan in plaats van dat hij zich ontwikkelde. Dit kwam pas een stuk later in het verhaal nadat hij meer beslissingen voor zichzelf durfde te gaan nemen.

Er wordt gesproken over een romantasy verhaal, maar dat is in dit eerste deel van The City of Fantom nog niet echt helemaal het geval. Ja, er is sprake van een bepaalde aantrekkingskracht en ja, er wordt op den duur naar gehandeld. Maar heel intens en uitgebreid wordt het niet. Dat is wellicht ook meer iets om in een volgend deel te gaan onderzoeken, aangezien de twee personages maar weinig tijd met elkaar hebben kunnen doorbrengen en er dus meer sprake is van een slow-burn romance in combinatie met enemies-to-lovers. Daarom ben ik heel benieuwd wat het vervolg voor ons in petto zal hebben!

Meer recensies van Minca (My Winged Books)