Minder Maxton Hall, meer privéomstandigheden
Mona Kasten werd in Nederland bekend door de romantische 'Again'-serie waarmee ze de harten van vele Young Adult-lezers veroverde. Met dit derde deel komt de 'Maxton Hall College'-trilogie, vertaald door Joyce Sengers-Bekkers, tot een eind.
'De schrijfstijl van Kasten is opnieuw erg toegankelijk, prettig en goed te volgen.' – recensent Minca
Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Ruby, van alle leerlingen van Maxton Hall, is geschorst? Iedereen is verbaasd en geschokt door de reden voor haar straf. Met name Ruby zelf, vooral als ze erachter komt dat James de aanstichter hiervoor is geweest. Alles wat ze met hem had opgebouwd, de toekomst die ze langzamerhand voor zich begon te zien, het spat allemaal uit elkaar. Ruby is niet de enige in Maxton Hall die het zwaar heeft. Lydia en Ember kampen zo met hun eigen problemen en ook James wordt opnieuw voor het blok gezet door zijn veeleisende en chanterende vader. Kunnen familiebanden en vriendschappen deze obstakels overwinnen of worden ze elkaars ondergang?
Ruby’s schorsing slaat in als een bom. De geruchten over de aanzet voor haar schorsing maken het nog spraakmakender. En het drijft haar verder van James vandaan. Dat is voor de lezer jammer, want hun vriendschap en de manier waarop ze met elkaar omgingen in de voorgaande delen, was prettig om over te lezen. Dit onderdeel is daarom zeker in het begin van het boek wel een gemis. Gelukkig keert dit samenspel in de loop van het verhaal wel weer terug.
De schrijfstijl van Kasten is opnieuw erg toegankelijk, prettig en goed te volgen. De hoofdstukken hebben een prima lengte en dialogen, gedachtegangen, details en interessante gebeurtenissen wisselen elkaar in een fijn tempo af en zorgen ervoor dat de plot vlot verloopt. Op het gebied van personages en perspectieven heeft er een verschuiving plaatsgevonden ten opzichte van de voorgaande twee boeken. Eerder draaide het verhaal vooral om Ruby en James en nu treden hun vrienden en andere leerlingen ook meer naar de voorgrond, voornamelijk Ember, Lydia, Graham en Alistair. In Embers perspectief wordt ingegaan op het stiekem afspreken met een jongen en Lydia’s perspectief concentreert zich op een affaire met de bijbehorende geheimen. En zo heeft elk personage zijn of haar eigen problemen, wat zorgt voor een verscheidenheid aan inhoud. Door al die verschillende verhaallijnen lijkt het soms alsof de auteur te veel verhalen van te veel personages samen in één boek heeft gebracht.
De 'Maxton Hall College'-serie wordt bestempeld als Dark Academia: een subcultuur die het (hoger) onderwijs romantiseert. Omdat deze serie zich op een privéschool afspeelt en duistere geheimen centraal staan past het goed in dit populaire subgenre. Het onderdeel geheimen komt in dit derde boek erg sterk naar voren. Ruby en James worden geconfronteerd met waarheden die ze wellicht liever verborgen hadden willen houden. Ook de andere personages ontkomen er niet aan dat hun diepste geheimen worden onthuld. Maar op het gebied van het schoolleven schiet dit derde deel tekort. Het lesgedeelte en het stiekem door de gangen struinen is allemaal verdwenen. Zo’n driekwart van alle gebeurtenissen vindt plaats buiten school of heeft vrij weinig met het schoolleven te maken. Dat is jammer, want die duistere sfeer in de schoolgangen die in de vorige boeken heerste, mis je wel in dit deel. De terugkeer naar Maxton Hall College is daardoor eigenlijk niet echt een terugkeer te noemen.
In de laatste hoofdstukken weet de auteur de lezer nog te verrassen met enkele plotwendingen. Het gemis van het schoolleven wordt daardoor verzacht en de privéomstandigheden voeren de boventoon. Door de opstapelende problemen is dan de vraag of het allemaal voor iedereen goed komt en hoe dit gerealiseerd kan worden. De samenloop van deze omstandigheden zorgen ervoor dat je aan de laatste hoofdstukken vastgeplakt zit.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een duister boek' en 'Lees een gezellig boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie