Volop spanning en actie maar minder diepgang
Sophie McKenzie liet de lezers na 1 seconde in spanning achter. Gelukkig heeft het vervolg niet lang op zich laten wachten. Elke seconde telt, vertaald door Marie-Louise van Dongen, sluit dit spannende tweeluik voor de jeugd.
Na het gevaarlijke en spannende avontuur in 1 seconde zijn Nat en Charlie op de vlucht. Ze worden door de politie gezocht omdat ze worden verdacht van terrorisme. Het is mislukt om de daadwerkelijke organisatie achter de terroristische aanval te ontmaskeren. Terwijl ze zich schuil houden, zijn ze ook op zoek naar een manier om alles te rechtvaardigen. Charlie ziet maar één manier en dat is terugkeren naar het hol van de leeuw. Ze wil zich zogenaamd opnieuw bij hen aansluiten, maar dan om stiekem bewijsmateriaal tegen hen te verzamelen. Maar dat is lastiger dan verwacht, want hun tegenstander lijkt hen altijd net een stapje voor te zijn.
Het verhaal start ongeveer waar het eerste deel is afgelopen. Er wordt een korte terugblik gegeven op de gebeurtenissen uit het eerste verhaal, wat ervoor zorgt dat alles weer opgefrist wordt. Nat en Charlie zijn op de vlucht en hun angst om gevonden te worden is goed verwerkt in het verhaal door middel van gedachten en gesprekken. Per hoofdstuk wordt het perspectief tussen de twee afgewisseld. Dit komt zeker ten goede van het verhaal, omdat ze niet lang na de introductie van elkaar gescheiden raken en dus allebei andere dingen meemaken. De hoofdstukken zijn kort en worden vaak beëindigd op een spannend moment. Dit nodigt uit om verder te lezen.
Terwijl het verhaal op gang komt en de spanning weer wordt opgebouwd, zijn er overigens wel veel momenten waarin Nat of Charlie twijfelen aan zichzelf. Hun onzekerheid, die veelvuldig aan bod komt in hun gedachten, creëert hier en daar wat vertraging het verhaal. Er vinden zelfs enkele herhalingen plaats en dat maakt het boek soms wat langdradig. De andere personages zijn daarentegen behoorlijk onvoorspelbaar en soms ook lastig te peilen, wat wel in hun voordeel werkt. Doordat Nat en Charlie geregeld vraagtekens zetten bij hun bedoelingen, maakt dit hen wat mysterieus. Ze komen hierdoor soms uit een onverwachte hoek en verrassen de lezers.
Verder vinden er regelmatig spannende en actievolle momenten plaats. De originaliteit uit het eerste deel is wel verdwenen, omdat nu bekend is waar het verhaal om draait en wat er heeft plaats gevonden. Na de eerste helft voegt de auteur een intense en angstaanjagende gebeurtenis toe, die zorgt voor een verrassende wending en vanaf dat punt keert de gewenste spanning terug. Het feit dat het verhaal wordt beleefd door twee tieners is af en toe wel wat onrealistisch, want hoe komen ze ineens in zo'n situatie terecht? Ook de reactie van Nats ouders is soms wat simpel en wordt wat snel afgekapt om het verhaal lopende te houden. Wanneer zij lucht krijgen van de situatie reageren ze wel geschrokken, maar het onderwerp is ook snel afgesloten. Dit is voor het tempo van het verhaal voordelig, maar voor de geloofwaardigheid minder. Als lezer verwacht je dat ouders in dit geval meer beschermend en geschokt reageren. Hierin schiet het verhaal net wat te kort.
Wat de auteur wel met dit boek heeft bereikt, is het aansnijden van heftige en aangrijpende thema’s zoals geweld, bomaanslagen en terrorisme. Op een dusdanig serieuze, maar ook luchtige manier, zodat het begrijpelijk en leesbaar is voor jongere lezers vanaf (ongeveer) 12 jaar. Er zit genoeg diepgang in en de politieke spellen zijn zo beschreven dat het prima te volgen is.
Een intrigerende thriller voor jongeren waarin aangrijpende thema’s worden aangesneden, maar qua personages niet altijd even realistisch overkomt.
Reageer op deze recensie