Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een mooi maar treurig primitief leven

Elin Meijnen studeerde Nederlands en deelt nu haar liefde voor lezen en schrijven in de klas. In 2022 won ze de Jonge Jury Debuutprijs met De tweede stem, dat het verhaal vertelt over een meisje dat haar plek zoekt in de wereld. Huisje 13 is haar tweede Young Adult-boek.

De veertienjarige Ronja is vernoemd naar het personage uit het boek van Astrid Lindgren. Beide ouders waren fervente lezers, maar helaas zijn ze toen Ronja negen was gescheiden. Haar moeder, Marij, heeft daarna een heel ander pad ingeslagen. Een leven zonder wifi, zonder straling. Zo verhuizen ze naar een stralingsvrije zone in een vakantiepark. Een plek zonder wifi dus.

'Ronja’s kijk op de wereld wordt goed aan de lezer overgebracht.' – Recensent Minca

Over het algemeen niet iets waar Ronja reikhalzend naar uitkijkt, zeker niet wanneer ze een eigen huisje toegewezen krijgt na een uit de hand gelopen feestje. Terwijl ze haar eigen groentetuintje kweekt en haar eigen boontjes leert te doppen, heeft het toch ook wel iets moois. Maar waar ligt de grens tussen zelfstandigheid en verwaarlozing als er geen stromend water is of zelfs een fatsoenlijke kachel?

De pastelkleurige cover van dit boek doet vermoeden dat de inhoud fleurig, opgewekt en romantisch is. En die sfeer is ook zeker terug te vinden op de bladzijdes, maar dat is lang niet het enige waar het allemaal om draait. In de eerste hoofdstukken leer je Ronja kennen als een pienter en zelfstandig meisje. Al vrij snel komt er dan toch ook een treurige kant naar boven. Ze is eigenlijk meer op zichzelf aangewezen dan dat ze een vrolijk en primitief leven leidt. De schrijfstijl van Meijnen is simpel, luchtig en soepel, waardoor ze lezers makkelijk in het verhaal en met de personages meekrijgt. Er wordt een regelmatig en fijn tempo aangehouden.

Dit komt mede door de korte hoofdstukken waarin Ronja’s kijk op de wereld goed aan de lezer wordt overgebracht. Ze is een doorzetter en weet eigenlijk niet beter. Met haar veertien jaar loopt ze tegen herkenbare puberale problemen aan die laten inzien dat ze veelal net als elke andere tiener is, op haar thuissituatie na. Zo heeft de auteur ook wat diversiteit erin verwerkt, maar het ligt er niet al te dik bovenop. De problemen worden niet uitgediept en krijgen geen naam toegewezen. Ronja heeft enkele vaste vriendinnen en ze leert de jongen met de 'gebruiksaanwijzing' uit haar klas steeds beter kennen.

Dankzij Ronja’s opgewektheid lijkt er eigenlijk weinig aan de hand en ze weet de lezer hierin mee te sleuren. Wanneer het een of ander uit de hand dreigt te lopen, zet je toch meermaals vraagtekens bij bepaalde situaties. Er ligt er een bepaalde spanning op de loer, want de dreiging dat de buitenwereld alles zal ontdekken komt steeds dichterbij. Naarmate het verhaal vordert, blijkt er dan ook een cruciale ouderlijke factor in het geheel te missen. Door alle dingen die Ronja zelf moet doen, lijkt haar personage soms ouder dan dat ze in werkelijkheid is, waardoor de problemen soms minder heftig lijken dan ze zijn, terwijl het achteraf gezien dus echt niet oké is.

De inmenging van school, vrienden en familie is dan ook een vereiste om een twist aan het verhaal te brengen en iedereen, ook de lezer, met de neus op de feiten te drukken. Want wat vrij idyllisch leek, gaat langzaam de problematische kant op. Ook Ronja ziet dit meer en meer in, waardoor ze wel hulp wil maar niet goed weet bij wie ze het moet halen. Hierin komt het belang van een sociaal netwerk dan om de hoek kijken en worden de voor- en nadelen van het primitieve leven aangehaald.

Huisje 13 is een prachtig inkijkje in het leven van jong meisje dat een primitief bestaan leidt in een vakantiepark. Met alle positieve, maar ook negatieve gevolgen van dien.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Minca (My Winged Books)

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur