Een verwarrende mix van fascinatie, mysterie en voorspelbaarheid
Sinds 1998 zijn er verschillende kinder- en jeugdboeken van Henk Hardeman gepubliceerd. Enkele van zijn spannende boeken vol fantasie stonden op de longlist voor de prijs van de Nederlandse Kinderjury. Wie is Adam Westerman? is een Young Adult-thriller waarin een groot mysterie ontrafeld wordt.
Wanneer Adam Westerman met geheugenverlies in een ziekenhuisbed ontwaakt, wordt hem verteld dat hij geluk heeft dat hij nog leeft. Na een periode van revalidatie keert Adam terug naar huis, naar zijn familie die hij niet meer herkent. Hij probeert zijn leven weer op te pakken, maar zijn zus Lotte geeft hem raadselachtige hints en als hij met zijn beste vriend Harm op onderzoek uit gaat, blijkt het oproepen van herinneringen moeilijker dan gedacht. Wat is er precies gebeurd en wie is Adam Westerman nou eigenlijk?
Ontwaken in een ziekenhuis zonder herinneringen is best wel angstaanjagend. Zo sleurt dit verhaal je dan ook direct mee in Adams onwetendheid. Met allemaal cryptische en onsamenhangende hints wordt hij zomaar in het diepe gegooid. Iedereen weet dingen, maar niemand deelt specifieke details. Hierdoor groeit de verwarring. Waarom reageert iedereen zo geheimzinnig? In het begin van het verhaal lijkt er verder vrij weinig te gebeuren, tot het moment dat Adam het ziekenhuis mag verlaten en langzaam steeds meer contacten legt met mensen die hem kennen, maar die hij zich niet meer herinnert.
De opbouw van het verhaal is net even anders dan je zou verwachten. Het is niet opgedeeld in hoofdstukken van een tiental bladzijdes, maar in ‘delen’ die bestaan uit ontzettend veel alinea’s en bladzijdes. Dit is niet per se verwarrend of onaangenaam, want het leest evengoed prima weg. Het is gewoon net even anders, net als de inhoud van het verhaal zelf. Wat de schrijfstijl verder betreft: het is prettig leesbaar en de gebeurtenissen houden de aandacht van de lezer er dusdanig bij dat de nieuwsgierigheid naar antwoorden het overwint.
Het verhaal is bijna volledig vanuit Adams perspectief verteld, wat ook nodig is om de lezer nog in het ongewisse te laten. Want hoe meer contacten Adam legt, hoe meer hij aan zijn ongeval begint te twijfelen. De interactie tussen Adam en andere personages maken het mysterie nog groter. Er wordt veel informatie achtergehouden maar tegelijkertijd worden er ook hints gegeven. Dit komt nogal tegenstrijdig over want wat is precies de reden dat bijna niemand hem details lijkt te willen vertellen? Ook dit zorgt nog voor de nodige verwarring, maar daar komt op een gegeven moment verandering in.
Als sommige personages zich dusdanig verdacht beginnen te gedragen, lijkt de verwarring juist averechts te werken. In plaats daarvan ontwikkel je als lezer een vermoeden en zo groeit de achterdocht voor bepaalde personages. Het vermoeden van hoe de puzzelstukjes allemaal in elkaar zouden passen, blijkt steeds meer bij de langzaam onthulde waarheid te passen. De uiteindelijke ontknoping kon of moest waarschijnlijk bepaalde verrassingselementen bevatten, maar die werden hierdoor tenietgedaan.
Toch maakte de nieuwsgierigheid naar hoe alles af zou lopen het nog boeiend en spannend genoeg om verder te willen lezen. Want hoe meer onthullingen er plaatsvinden hoe verknipter het verhaal en vooral sommige personages blijken te zijn. Zo kunnen sommige raadsels al ontrafeld zijn, sommige beweegredenen zijn dat nog niet. De antwoorden hierop zijn ondanks het missen van het verrassingseffect toch erg intrigerend.
Een mysterieus maar ook wat verwarrend concept over identiteit, familie en het ontdekken van de waarheid met een fascinerende maar relatief voorspelbare uitwerking.
Reageer op deze recensie