Drama Angel, gelukkige Queen!
Auteur : Derk Visser
Uitgever: Gottmer
Jaar van uitgave: 2019
Genre: jeugdroman
Hardcover : 215 bladzijden
ISBN : 978 90 257 7188 1
De twaalfjarige Angel woont samen met haar moeder Patty in het armere en ruigere deel van de stad. Haar moeder was vijftien toen ze zwanger werd van Angel en haar vader heeft ze nooit gekend. Met haar opa heeft Angels moeder ook geen contact meer omdat hij een drankprobleem heeft en zich suf rookt. Hij vergeet ook erg veel en haar moeder zegt dat dit door de drank komt! Angel gaat wél regelmatig bij hem op bezoek. Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen werkt Angels moeder in een club waar ze mannen moet entertainen. Maar al bij al hebben ze het goed samen.
Op een dan ontmoet een nieuw meisje in haar klas, Kayleigh. Haar moeder is gestorven aan borstkanker en haar vader handelt in illegaal vuurwerk. Het klikt tussen de twee meiden. Ze worden vriendinnen en doen vanalles samen. Als Angel nieuwjaarsdag bij Kayleigh aanklopt, blijkt dat zij en haar vader vertrokken zijn, zonder afscheid te nemen. Angel treurt hier enorm om.
Een jaar later zit op het middelbaar, wat ze niet echt leuk vindt. Haar moeder heeft intussen terug contact met haar opa, omdat die ernstig ziek is; hij heeft longkanker met uitzaaiingen. Als Angel op een dag met haar opa gaat wandelen, komt ze Kayleigh weer tegen. Angel merkt dat ze verliefd aan het worden is. Ze vraagt haar moeder of dat kan, een meisje dat op een meisje verliefd wordt, zonder te willen zeggen dat dit over haarzelf gaat. Maar haar moeder heeft al snel door over wie het gaat.
Dan krijgen Kayleigh en Angel flink ruzie en wordt het contact weer verbroken.
Na een paar jaar werkt Angel als stagiaire in het ziekenhuis en ontfermt ze zich over een jongetje dat gewond raakt bij het afsteken van vuurwerk. Alles is beter dan de nutteloze taken die ze anders moet doen. Het klikt enorm tussen die twee en het verplegend personeel vind het mooi om te zien hoe Angel hem voorleest.
Plots wordt haar moeder ontslagen op haar werk wegens te oud. Ze wordt vervangen door jongere meisjes. Angel krijgt haar zover om de moed niet te laten zakken en te gaan solliciteren als serveerster in een truckerscafé. Een job die ze uiteindelijk ook krijgt.
Als ze op een avond pizza bestellen staat Kayleigh plots voor haar neus; zij is de pizzakoerier. De verliefdheid komt in alle hevigheid terug opzetten. De dames spreken af in het kraakpand waar Kayleigh woont want ze is intussen weggelopen bij haar vader, die opgepakt is voor het handelen in illegaal vuurwerk. De verliefdheid blijkt wederzijds en Angel brengt de nacht bij Kayleigh door…
Het verhaal wordt vanuit Angel verteld in drie periodes; als twaalfjarige, als dertienjarige en als vijftienjarige. Je ziet Angel in deze tijdsspanne langzaam veranderen van een onzeker en soms gewelddadig persoon naar een tiener die stilaan voor haar gevoelens durft uitkomen en haar plekje in deze wereld begint te vinden. Ze komt ervoor uit dat ze op meisjes valt en ook Kayleigh durft uiteindelijk toegeven dat dit gevoel wederzijds is. Eerst waren ze gewoon schoolvriendinnen, dan verliezen ze elkaar uit het oog door een ruzie en tot slot vinden ze elkaar terug en slaat de vonk over.
Verder vind ik het mooi om te zien hoe de relatie tussen moeder en dochter is. Patty werd zwanger op haar vijftiende, en besloot haar kind te houden en alleen op te voeden. Je merkt doorheen het verhaal dat Angel het lang niet altijd eens is met de dingen die haar moeder doet en hoe ze leeft maar je leest ook dat ze met alles toch steeds bij haar moeder terecht kan.
Het boek heeft een vlotte schrijfstijl en een open einde waardoor een eventueel vervolg alle kanten uit kan evolueren…
Van mij krijgt Drama Queen 4 sterren! ****
Uitgever: Gottmer
Jaar van uitgave: 2019
Genre: jeugdroman
Hardcover : 215 bladzijden
ISBN : 978 90 257 7188 1
Dan krijgen Kayleigh en Angel flink ruzie en wordt het contact weer verbroken.
Van mij krijgt Drama Queen 4 sterren! ****