Een boeiend onderwerp, maar helaas een verwarrende leeservaring.

Miranda Nies 20 augustus 2019
Ook ik mocht het boek Steeds verder weg van Helena Fox lezen voor de Young Adult Club, op Hebban.
Biz lijkt een doodgewone tiener te zijn, met een grote vriendengroep. Ze woont samen met haar broer en zus bij haar moeder. Toch voelt ze zich niet goed in haar vel. Ze twijfelt over haar seksualiteit, heeft haar beste vriendin gezoend maar niemand mag hier iets van weten. Ook in de vriendengroep voelt ze zich steeds minder op haar gemak. Biz praat ook met haar vader; die overleed toen ze zeven was. Ze ziet hem geregeld verschijnen maar vertelt dit aan niemand. Ze vertelt ook aan niemand iets over de donkere gedachten die door haar hoofd spoken. Wanneer er dan iets gebeurt waardoor Biz compleet het noorden kwijtraakt, laten haar vrienden haar links liggen. Haar vader verdwijnt, en samen met hem haar veiligheid en zekerheid. Biz zakt steeds dieper weg in haar donkere gedachten…Lukt het haar om de psychische aandoening, die zich ontwikkelede na het overlijden van haar vader, te overwinnen? Steeds verder weg is een indringend verhaal over verdriet, vriendschap, jezelf kwijtraken en de lastige weg terug omhoog uit de diepste put waarin je nooit terecht wilde komen.
Mijn verwachtingen waren hooggespannen, maar helaas niet ingelost. Ik las veel goede dingen over Steeds verder weg. Het boek werd op vele sites de hemel in geprezen. Omdat het onderwerp me enorm boeit, verwachtte ik er dus veel van. Helaas bleek al heel snel de ontnuchtering groot te zijn. Het was duidelijk mijn ding niet. Het was voor mij een chaotisch verhaal, dat constant van de hak op de tak sprong. Hierdoor moest ik me, zéker in het begin van het verhaal, goed concentreren om Biz te kunnen volgen. Ik zou het boek zelfs niet opnieuw lezen, tenzij in de originele taal, omdat ik de indruk krijg dat de vertaalde versie niet tot zijn recht komt. Misschien voldoet het dan wél aan mijn verwachtingen?'
Het was voor mij een verwarrende leeservaring. Het ontbreken van de hoofdstukaanduidingen vond ik zelfs enorm storend. Het verhaal schoot naar mijn gevoel alle kanten op, waardoor het voor mij soms moeilijk was om het goed te kunnen volgen. Maar dit kán met Biz haar gedachten te maken hebben. Echt ontspannen heb ik niet kunnen lezen. Ik vond het met momenten zelfs best een raar boek.'
De schrijfstijl van Helena Fox vind ik op zich wel vlot te lezen. Bepaalde stukken zijn goed geschreven, vaak ook heel beeldend. Hierdoor krijg je een heel duidelijk beeld van Biz haar donkere gedachten die plots haar hoofd binnendringen en die overduidelijk een gevolg zijn van het overlijden van haar vader. Naarmate het verhaal vordert, merk je dat Biz steeds verwarder wordt, en steeds méér donkere gedachten krijgt. Je voelt gewoon aankomen dat het fout gaat. Dus wat dat betreft zijn het verhaal en de thematiek, over een post traumatische stress stoornis, prima uitgewerkt. Ik raakte er alleen zelf af en toe enorm van in de war. Maar misschien was dat ook net de bedoeling van de auteur, ervaren hoe het hoofdpersonage zich voelt? Verwarring creëren om zo Biz beter te kunnen begrijpen?
Andere stukken vond ik dan weer veel te kinderlijk. Ook de vele herhalingen lagen mij niet. Het leest op zich wel vlot, maar je moet er echt je hoofd bijhouden om Biz te kunnen volgen.'

Meer recensies van Miranda Nies

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!