Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

In Djedda, van vrouw tot monster zonder waarde

Dat het leven voor een vrouw in Saoedi-Arabië niet over rozen gaat, mag genoegzaam bekend heten. Zij mag geen auto rijden, gaat gesluierd door het leven en alleen de straat op gaan is er niet bij. Hilary Mantel (1952) weet als geen ander hoe dat voelt, vijf jaar woonde zij met haar echtgenoot in Djedda. In een interview vertelde ze vele jaren later dat het de mooiste dag van haar leven was, toen ze Saoedi-Arabië achter zich kon laten. De expats daar, het was in de tachtiger jaren, verdienden veel geld. Dat vormde een pleister op de wonde. Men leefde van verlof naar verlof en spaarde intussen voor een mooi huis elders. De meeste van hen woonden in de compound, maar Mantel plaatst haar hoofdpersoon daarbuiten.

Frances Shore is niet enthousiast als Andrew, haar echtgenoot, haar op een ochtend voorstelt om naar Djedda te verhuizen. Het bouwproject waaraan hij werkt in Botswana is afgerond en er moet brood op de plank komen. Veel keus is er niet. Zes weken na Andrew stapt ze op het vliegtuig. De steward geeft alvast een voorproefje van wat haar te wachten staat. Hij biedt voortdurend alcoholische versnaperingen aan, die zullen er nauwelijks zijn in haar nieuwe omgeving. Visum in orde? Komt haar man haar wel ophalen? Hoezo een taxi nemen, dat kan helemaal niet, dan zit ze alleen met een man in een auto, verboden. Heeft ze de merkjes wel uit haar ondergoed geknipt? Het komt toch niet van Marks & Spencer? Dat zijn zionisten, daar houden ze in Saoedi-Arabië niet van. Nee, het leven zal heel anders voor haar zijn dan dat in Afrika!

Met dit gesprek in het vliegtuig loodst de schrijfster de lezer op een originele manier Djedda en het verhaal binnen. De sfeer is direct duidelijk, al kan Frances op dat moment nog niet bevroeden hoe klein haar wereld uiteindelijk zal worden. Het appartementengebouw, dat zij nogal sarcastisch ‘Huisje Weltevree’ noemt, wordt behalve door het echtpaar Shore, bewoond door een Pakistaans en een Saoedisch gezin. Verder is er een appartement, waar niemand zou wonen, maar waar nogal vreemde dingen gebeuren.

Het contact van Frances met de buitenwereld beperkt zich tot haar twee buurvrouwen, die zelden buitenshuis komen en zeer wantrouwend tegenover haar en de gehele westerse cultuur staan. Ze praten over verschillen, omdat Frances blijft vragen naar hun manier van leven, maar wederzijds begrip levert het niet op. Frances is te kritisch en vrijgevochten, dat wordt niet geaccepteerd. Ook in de wereld van de expats blijft ze een buitenbeentje. Men begrijpt haar zorgen niet, wegkijken en feesten is het motto. Frances zit opgesloten in haar huis en levert steeds meer van zichzelf in. De schrijfster is in staat om de lezer gedurende de loop van het verhaal hetzelfde beklemmende gevoel te geven. De flat wordt steeds donkerder, de mensen lijken steeds verder van haar af te staan. Hoe Frances zelf bijna helemaal verdwijnt, blijkt als ze haar man bij thuiskomst begroet met: “Hoi Andrew, ik ben een monster zonder waarde.”

Het boek is geschreven in een prettige, toegankelijke stijl, met heldere vrij korte zinnen. De vele dialogen worden afgewisseld met korte verhalende delen en af en toe worden we deelgenoot gemaakt van Frances’ dagboekaantekeningen. Die notities leveren niet veel nieuws op, aangezien het hele verhaal vanuit haar perspectief geschreven is. De waarde ervan is dan ook meer gelegen in het tonen van de wanhoop en eenzaamheid van de hoofdpersoon. Er is immers niemand aan wie ze haar gedachten kwijt kan. Vertalers Harm Damsma en Niek Miedema hebben het Engelse karakter van de roman goed kunnen vasthouden.

Acht maanden in de Gazastraat geeft een zeer interessante inkijk in het leven in een toen, maar ook nu nog, zeer gesloten cultuur. Misschien is dat wel het meest beklemmend, Mantel schreef dit boek in 1988, maar het heeft nog niets aan actualiteit ingeboet.  

6

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Miriam Vaz Dias

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!