Hebban recensie

Liefhebben, verlaten en verdwijnen in zes prachtige verhalen vervat

Miriam Vaz Dias 09 augustus 2021

Een actrice kijkt terug op haar leven en liefdes, zij vertelt haar verhaal aan een journalist. Een oude man haalt herinneringen op aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, zijn verhaal wordt verteld door zijn huisarts. Ogenschijnlijk is er geen verband. De personen van het ene verhaal spelen geen enkele rol in het andere. Het verband zit hem in de thema’s. Alle verhalen gaan over liefde, verlaten, verdwijnen, maar ook terugkijken.

Liefde voor de partner, maar ook, al dan niet voor kinderen en ouders. Het is allemaal niet ideaal. Niet elk kind heeft een warme jeugd met ouders die er voor hem zijn. Ouders hebben trouwens ook hun voorkeuren. De verschillen zijn heel duidelijk zichtbaar in het verhaal 'Ik ben de zee'. Thomas Gram, een rechercheur, wordt opgedragen Michael Arnum op te sporen, een zeer welvarend zakenman, die het op het oog aan niets ontbreekt. Maar bij de gesprekken die Gram voert, blijkt meteen al dat Arnum en zijn vrouw ieder slechts met één van hun kinderen een band hebben. En hoe is hun verhouding onderling? Gram staat voor een raadsel, geen kidnapping, geen lijk. Arnum lijkt simpelweg van de aardbodem verdwenen. Het verhaal boeit van het begin tot het eind.

Maar het meest tot de verbeelding spreekt misschien wel 'Villa Ada'. Het is ook meteen het langste verhaal en vormt zo de kern van het boek. De verteller is een Deense man, gehuwd met een Italiaanse vrouw, Silvia. Ze wonen in Rome en hebben een zoon, Francesco van vijftien. Het huwelijk kraakt in zijn voegen en het wordt er niet beter op als Francesco spoorloos verdwijnt. Zijn zij als ouders de oorzaak? Soms komen ze dichter tot elkaar, maar dan ook weer niet. De karakters van Silvia en haar man worden prachtig uitgewerkt, er zit ook duidelijk ontwikkeling in. De spanning om het verlaten worden leidt tot nieuwe inzichten. Kortom, we hebben hier eigenlijk te maken met een korte roman en die heeft ook nog eens een verrassende ontknoping.

Zes korte verhalen van de gevierde Deense schrijver Jens Christian Grøndahl. Niet iedereen zal ervoor kiezen, je moet ervan houden. Toch is het in dit geval voor de korte-verhalen-mijder de moeite waard om Dagen als gras ter hand te nemen. Al lezende raakt het idee van het korte verhaal op de achtergrond. Stuk voor stuk zijn ze te lezen als kleine romans. Het vertelperspectief is ook steeds anders. Een arts, een journalist, maar ook een vrouwelijke dominee en een weduwe doen hun verhaal. Grøndahl speelt ermee. Ooit zei hij in een interview het volgende:

‘Ik verberg me altijd achter mijn personages. In mijn romans combineer ik het persoonlijke met het imaginaire en de lezer weet niet wat feit is en wat fictie.’

En dat is wat hij nog altijd lijkt te doen.

Meer recensies van Miriam Vaz Dias

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur