Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verborgen levens, bijzonder verteld

Miriam Vaz Dias 01 april 2020

Vier generaties maar liefst beslaat deze debuutroman van Sebastiaan Chabot, in de mannelijke lijn wel te verstaan. En ze zijn niet allemaal even belangrijk. De oudste van de vier, Kurt Victor Karl Kuschfeld, is geboren in Reichsburg an der Mosel in 1899. We stappen zijn leven binnen in 1950. Hij is in Reichsburg verantwoordelijk voor het onderhouden en aansteken van de straatverlichting. Je zou kunnen zeggen dat zijn levensverhaal de hoofdmoot vormt. 

De geschiedenis van de overgrootvader wordt doorsneden met fragmenten uit het leven van achterkleinzoon Victor en (zijn) Vader. De jongste telg is elf, zijn vader loopt al naar de vijftig. Behalve dat Victor het schilderij van zijn overgrootvader in brand laat vliegen en wat meer alledaagse gebeurtenissen in het gezin, blijft zijn rol wat vaag. Van Vader weten we dat hij dichter is en eigenlijk een roman zou willen schrijven. Over zijn eigen vader, de man van wie we het minst te weten komen en die meer vragen oproept dan hij beantwoordt. 

De opbouw van de roman is niet chronologisch van de eerste tot de laatste pagina. De tijd verspringt, onder andere door in eerdergenoemde droombeelden de geschiedenis terug te halen. Chabot heeft een bijzondere vorm gekozen om het leven van de eerstgenoemde Kurt te verbeelden. We missen namelijk zo’n vijfentwintig jaar. Om de essentiële geschiedenis van die tijd weer te geven, wordt een soort schaduw in het leven geroepen; een dubbelganger van Kurt of zijn eigen innerlijk, dat is niet echt te zeggen. Samen kijken de mannen in een als film afgespeelde droom van Kurt hoe dat leven verlopen is. 

Vooral de droomfiguur maakt dat er surrealistische elementen op de voorgrond treden. Dat is geen gemakkelijk genre en het lukt ook niet helemaal om dat aannemelijk te brengen. Chabot komt er niet helemaal uit, moet af en toe te veel uitleggen.

'De droom kroop terug in meneer Kuschfelds gedachten in de vorm van zijdelingse zinspelingen en verdachtmakende vingerwijzingen, en één gedachtegestalte stond vastig in de dunne hersenmist: de man in zijn torenkamer was evenzeer Kurt Victor Karl Kuschfeld.'

Het taalgebruik van Chabot is origineel, maar af en toe ook vergezocht. Een woord als ‘wandelstokgelukkig’ is wel aardig gevonden, maar ‘de geur van gebrande koffiebonen die zich als repeterend dichter over het perron bewoog’, daarbij is het moeilijk je iets voor te stellen. Een heel mooi beeld, dat doorheen het boek wordt volgehouden, tekent zich al af in de eerste zin. Daarin wordt duidelijk dat Kurt de envelop van zijn leven simpelweg wil dichtlikken. Later komt die envelop nogmaals in beeld, wanneer Kurt zich afvraagt of zijn leven nog altijd in een bescheiden envelop past. 

Voor zijn schrijversopleiding had Chabot het geluk een grote leermeester te treffen. Hij had de niet geringe eer af te studeren bij een van de belangrijkste moderne schrijvers van de Verenigde Staten van dit moment, Jonathan Safran Foer. Ook hij schreef al jong zijn debuutroman, Alles is verlicht. Het werd meteen een wereldsucces. Ook hier vinden we verschillende generaties met een geschiedenis die niet los van de Tweede Wereldoorlog gezien kan worden. Ook hierin spelen surrealisme en geestig taalgebruik. 

Helaas moet gezegd worden dat waar Foer direct slaagde, Chabot het voor zichzelf wellicht wat te moeilijk heeft gemaakt.  Het is allemaal net iets te veel, waardoor de personen niet veel diepte krijgen en de geheimen van de familie wel erg onderbelicht blijven. Wel is het uitkijken naar een volgend boek, want Sebastian Chabot heeft zeker talent. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Miriam Vaz Dias

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur