Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een leven gewijd aan hét Japanse symbool, de kersenbloesem

Miriam Vaz Dias 08 juli 2020

Sakura, oftewel de sierkers, is in Japan niet zo maar een boom. De kersenbloesem is teer, bloeit kort, maar is tegelijkertijd van een ongekende schoonheid.  Hij maakt deel uit van de cultuur en is misschien wel het belangrijkste symbool van de Japanse maatschappij. In Japan staat de boom al eeuwenlang voor het nieuwe leven. Dat betekent dat elke belangrijke mijlpaal – of het nou de eerste schooldag is of het huwelijk – wordt begeleid door foto’s onder de sakura. Er is zelfs een vakantieweek in Japan in de bloeitijd van de sakura, voor vrijwel elke Japanse familie een reden om onder zo’n boom te gaan picknicken en er uiteraard foto’s te maken. In de Tweede Wereldoorlog ging het nog veel verder. De soldaat stierf voor de bloesemboom, symbool ook van de goddelijke keizer. Zelfs op de kamikazevliegtuigen stond een gestileerde sierkers. Dat moest zorgen voor eenheid, liefde voor het land.

Naoko Abe, een Japanse journaliste, heeft zich erop toegelegd de wereld te laten delen in de betekenis van deze boom voor de Japanner.  Haar uitgangspunt is verrassend genoeg het leven van een Engelse gentleman, Collingwood Gringham, ‘Cherry’ voor zijn vrienden. Gringham werd geboren in 1880 in een zeer welvarend gezin. Fysiek was hij niet sterk en om die reden ging hij niet naar school, maar kreeg hij thuis les. Geld verdienen was niet nodig, er was genoeg en zo kon hij zich volledig wijden aan zijn hobby. Aanvankelijk bestudeerde hij vogels en wel zeer intensief. Als jongvolwassene reisde hij door Europa en Afrika. Zijn huwelijksreis voerde hem en zijn vrouw naar Japan. Na een paar dagen Tokio liet hij zijn echtgenote daar achter en trok hij er alleen op uit om vogels te bestuderen.

In Japan maakt hij ook kennis met de kersenbloesem. De rest van zijn leven besteedde hij aan het bestuderen, kweken en verspreiden hiervan. Hij werd wereldwijd een expert. In Engeland legde hij bij zijn huis een enorme tuin aan, waarin hij meer dan honderd soorten plantte. Bij een volgend bezoek aan Japan ontdekte hij dat er daar steeds meer soorten verdwenen en plaats moesten maken voor één soort. Door zijn toedoen, kwamen diverse soorten weer terug. Hij stuurde enten, gestoken in doorgesneden aardappels, per boot en trein naar Japan.

Naoko Abe beperkt zich echter niet tot de kersenbloesem, ze neemt de lezer mee naar haar geboorteland, laat hen meebeleven hoe een westerling op die typisch Japanse, behoorlijk formele wijze ontvangen wordt, maar toch in staat is daar vrienden te maken. Bovendien is het verhaal van Gringham ingebed in de geschiedenis en die is heftig tussen 1880 en 1981 (Gringham werd 101 jaar oud). Het is bijzonder om zowel vanuit het perspectief van de Engelsman als vanuit de Japanner de beide wereldoorlogen te ervaren. Daarnaast is het begin van de twintigste eeuw ook de tijd van de Art Nouveau in Europa. De Japanse prentkunst vormt een belangrijke inspiratiebron voor schilders als Van Gogh, Monet en hun tijdgenoten. De prenten van Hokusai en Hiroshige worden hier in Europa driftig verzameld. En als we die prenten nader beschouwen, is daarop, naast de beroemde Mount Fuji, heel vaak de kersenbloesem prominent aanwezig.

Collingwood Gringham speelt een belangrijke rol in de verspreiding van de kers in de westerse wereld. Van Washington tot Berlijn en Parijs, overal weet hij mensen enthousiast te maken. In Engeland verschijnen bij de grote landhuizen en kastelen hele bossen. Denk aan Alnwick Castle in Northumberland bijvoorbeeld, het kasteel dat in de films van Harry Potter dienst deed als opleidingsinstituut. Ook daar bloeit de kersenbloesem in het voorjaar.

Een verrassend veelzijdig boek, zeker niet alleen voor de liefhebber van bomen maar ook op het vlak van internationale contacten in een historisch roerige tijd.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Miriam Vaz Dias

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur