Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Deze kennismaking smaakt naar meer

Miriam Vaz Dias 15 februari 2018

Voor ons Nederlanders is de Noorse literatuur een vrijwel onbetreden terrein. Henrik Ibsen, de toneelschrijver kennen we en sinds een aantal jaren natuurlijk ook Karl Ove Knausgård, die zich een welverdiende plaats wist te veroveren in onze boekenkasten. Nu wordt daar een nieuwe naam aan toegevoegd: Tomas Espedal (1961). Nog niet eerder verscheen een boek van hem in het Nederlands, terwijl hij in de Scandinavische landen zeer gewaardeerd wordt, hij heeft inmiddels veertien romans en enige dichtbundels op zijn naam staan. Hoog tijd dus voor een kennismaking.

In Tussen april en september beschrijft Espedal het leven van een man die in korte tijd zijn moeder en zijn ex-vrouw verloren heeft. Hij blijft achter met een dochter, totaal ontredderd. Alles en iedereen lijkt zich tegen hem te keren. Het huis vervalt, zijn dochter ontglipt hem en de honden van de buurman vallen hem aan.

“Op een beslissend moment was alles voorbij: ik had het begin verloren. Ik was op weg naar de winkel, ik zag niets. Geen bomen, geen weg, geen vrijheid, geen toekomst, niets.”


Hij overweegt te verhuizen, maar “Door te verhuizen verandert er niets. Verhuizen is de herhaling van uitstellen.” Hij werpt zich op het huishouden, kookt en wast, doet boodschappen, maar de dochter ziet het eigenlijk niet eens. Ze leeft haar eigen leven en keert zich van hem af. Schrijven is zijn enige houvast. Stapels papier schrijft hij vol, zonder dat het hem aanvankelijk iets oplevert.

“De woorden, ik moest ze op papier brengen. Ik deed het nachtlampje aan, wilde ze wegschrijven, noteerde en schreef, maar zodra ik het licht uitdeed en mijn ogen sloot, kwamen ze weer terug, ik weet niet waarvandaan.”


Maar dat schrijven en de zorg voor zijn dochter vormen zijn enige doel nog. Al schrijvend gaat hij terug naar zijn jeugd en naar die van zijn ouders en grootouders. Langzaamaan ontdekkend wat hem gemaakt heeft tot wat hij is, een eenzame man, die de volwassen wereld eigenlijk nooit helemaal begrepen heeft en ook niet tot de zijne heeft gemaakt. Als kind al was hij een buitenbeentje. Hij vocht zich een weg wanneer dat moest en thuis trokken zijn ouders, maar ook hij, zich terug in hun eigen hoek.

Op impressionistische wijze speelt de natuur mee in het verhaal. Als de man somber is, wordt de natuur dat ook. “Ik wilde romans schrijven alsof het poëzie was!” zegt de hoofdpersoon. En dat is nu juist wat Espedal doet. Af en toe worden zijn zinnen ineens poëtisch.

“Wit.

Krokussen. Lelies. Sneeuwklokjes. Sigaretten.
Zon. Iets zwarts.

Al vroeg in de ochtend, in al dat felle licht: ergens iets zwarts.
Het verdwijnt niet."


Het maakt dit boek heel bijzonder. Nergens storend, maar helemaal passend in het geheel beschrijft hij dan de natuur in dichtregels. De wat aarzelende eerste bladzijden geven precies aan hoe de verteller zich voelt. Hij moet als schrijver zijn draai nog vinden, lijkt het. Precies zo ervaar je dat als lezer. Vertaler Marianne Molenaar heeft dit prima aangevoeld. Deze eerste kennismaking met Tomas Espedal smaakt naar meer. Hopelijk kunnen we over niet al te lange tijd meer romans van deze schrijver tegemoetzien.

23

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Miriam Vaz Dias

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur