Hebban recensie

Een dochter, op zoek naar haar vader en naar zichzelf

Miriam Vaz Dias 07 juni 2019

Kim wordt geboren in de jaren zeventig en dat is zeer goed te merken. Haar ouders noemt ze bij de voornaam en haar vader, Edward, is een onvervalste hippie. Anna is een heel zorgzame moeder, maar wel een die zich door haar partner in de steek gelaten voelt. Hij is weinig betrokken bij zijn gezin. Hoewel hij een zeer gewaardeerd wiskundeprofessor is, ligt zijn grote liefde in de oosterse filosofie. Als de door Edward geadoreerde Prem Jiva op bezoek komt, wil Edward dat hij blijft slapen.

“Anna wil dat niet. ‘Kim vindt hem eng.’ Wat moest ik doen? Zeggen dat ik Prem Jiva niet eng vond? Maar dan zou ik Anna afvallen. Zij maakte zich juist zorgen om mij. Aan de andere kant was het zielig voor Edward, dat zijn vriend niet mocht blijven slapen. Wat maakte één nachtje nou uit? De stilte greep me bij de keel.”

Kim is zes jaar als haar vader haar en Anna verlaat en op een woonboot gaat wonen. Hij scheert zijn hoofd kaal en kleedt zich in het oranje. Hij gaat relaties aan met vooral jongere mannen. Als Edward voor langere tijd naar India vertrekt, vervaagt de band tussen vader en dochter nog meer.

Manon Duintjer heeft ervoor gekozen om het verhaal niet chronologisch te vertellen en dat blijkt een goede keus. Ze wisselt de kinderperiode af met het heden, waarin Edward een oudere, wat warrige man geworden is en met de tijd, die zowel inhoudelijk als in omvang het belangrijkst is. Het is de tijd waarin Kim met haar vader en diens jonge Indiase vriend Bimal door India reist. Haar liefdevolle houding ten opzichte van de oude man vormt een krachtige tegenstelling met de kritische, soms ook boze Kim in India, de jonge vrouw die zich niet gekend voelt en ook met de naar liefde van haar vader smachtende tiener.

Meegaan naar India blijkt niet zo’n goede keus. Kim vertrouwt al die goeroes niet met hun trucjes en zwijmelende bewonderaars. De verhoudingen worden er niet beter op. Weerzin en cynisme groeien, naarmate ze langer met de twee mannen verkeert.

De rode draad van het verhaal, de vader/dochterverhouding, is meteen ook de lijn waaraan Manon Duintjer haar lezer houdt. De constante druk op die verhouding is beklemmend en zorgt ervoor dat het boek je niet loslaat. De broeierige hitte van India is af en toe bijna voelbaar. En dat is niet alleen de temperatuur, ook de gebeurtenissen rond en met Bimal spelen daar een rol in. Bijzondere vermelding verdient het Saïdjah en Adinda-achtige verhaal dat Bimal in vertrouwen vertelt aan de hoofdpersoon.

De titel is passend gekozen, vader en dochter zijn elkaar en zichzelf af en toe behoorlijk kwijt. Om dat te tonen, was het letterlijke verdwalen in de raamvertelling eigenlijk niet nodig. Door gebruik te maken van haar eigen ervaringen, weet Duintjer de sfeer van de jaren zeventig heel authentiek weer te geven.

Meer recensies van Miriam Vaz Dias

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!