Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Liefde grenzend aan waanzin

Mirjam Burger 18 oktober 2016

Met de intrigerende titel Orewoet zet Emy Koopman (1985, Groningen) een debuutroman neer die haar ambitie om psychologie en literatuur te laten samenkomen prachtig reflecteert. Drie perspectieven, drie onmogelijke liefdes. Drie personen zoekend naar identiteit, al dan niet opgehangen aan een andere persoon.

Emy Koopman ‘onderzoekt, leest, schrijft’, staat er op haar website te lezen; feitelijk en zeer bescheiden. Ze is gepromoveerd literatuurwetenschapper, heeft een master in de klinische psychologie, is onderzoeksjournalist en publiceerde onder andere in De Groene Amsterdammer en De Correspondent.

De zestienjarige Alex vergezelt zijn moeder Agatha met tegenzin naar een begrafenis. De foto op de kist zorgt er echter voor dat zijn leven totaal op zijn kop komt te staan. Ze zijn op de begrafenis van zijn vader en kunstenaar Lucas Brandmeester, naar wiens identiteit hij tot dan toe alleen maar heeft kunnen gissen.

Dronken van liefde voor de ongrijpbare Lucas probeert Agatha (dan door het leven gaand als ‘May’) in de onrust van de vroege jaren ‘70 van de vorige eeuw haar balans te vinden tussen feminisme en volledige afhankelijkheid in de liefde. In een ultieme poging Lucas te begrijpen en te vinden, maakt ze zelfs van de psychiatrie haar werk.

Lucas was de man die elke vrouw wilde hebben en die elke man wilde zijn, ondanks zijn onbetrouwbaarheid en manipulaties.

Daar weet ook de altijd beheerste Diederik (door Agatha Dirk genoemd), de beste vriend van Lucas, alles van. Terwijl hij zich jarenlang tracht te ontworstelen aan Lucas’ schaduw, transformeert hij uiteindelijk zo goed als in Lucas. Met wat in eerste instantie een meesterlijk plan lijkt, probeert hij zijn grote liefde May/Agatha voor zich te winnen, wanneer Lucas wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Het had een plat verhaal kunnen zijn over onmogelijke liefdes uit blijkbaar elke andere pen als die van Emy Koopman. Wie echter uitkomt op een titel als Orewoet, dat zoveel betekent als ‘liefde grenzend aan waanzin’, en daarmee teruggrijpt op dertiende-eeuws Middelnederlands, heeft duidelijk meer in haar mars.

De drie hoofdpersonen maken allemaal een zeer gedetailleerde ontwikkeling door, prachtig vormgegeven binnen de tijdgeest en hun eigen, zeer verschillende karakters en levenshoudingen. Het bloemrijke taalgebruik dat Koopman Dirk in de mond legt, wanneer hij brieven uit Lucas’ naam naar zijn geliefde May/Agatha schrijft, wordt geen moment oubollig en is een genot om te lezen. En dat terwijl ze net zo gemakkelijk gedetailleerd schrijft over de puberale belevingswereld van Alex en de games die hij speelt, maar ook over de chaos in het hoofd van Agatha. Geen enkele menselijke twijfel en onvermogen gaat ze in het verhaal uit de weg, terwijl ze tegelijkertijd de spanning mooi weet op te bouwen en het verhaal geen moment vaart verliest. De liefde voor psychologie, literatuur en research van de auteur klinken duidelijk door in het verhaal en geven de roman extra diepgang.

Liefde grenzend aan waanzin… romantisch of gebrek aan zelfliefde? Met zo’n krachtig en onvergetelijk debuut als Orewoet, kun je als lezer alleen maar één ding hopen: dat Emy Koopman zich volledig zal storten op het schrijven van romans.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mirjam Burger

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur