Spanning in Zuid-Afrika

MirnavanKeken 26 oktober 2023
In 13 uur'van Deon Meyer staat inspecteur Bennie Griessel voor een urgente opdracht: een vermiste Amerikaanse toeriste in Kaapstad terugvinden. Hoewel zijn problemen met alcohol en stagnatie in zijn carrière geen geheim zijn, wordt Bennie aangewezen om deze zaak aan te pakken. Het verdwenen meisje vertegenwoordigt voor hem een kans om opnieuw zijn vakmanschap te bewijzen, en velen beschouwen hem als een legende in politiekringen en de politiek. Binnen dertien uur moet hij de jonge vrouw vinden, twee moorden oplossen en zijn kostbare ervaring overdragen aan de nieuwe generatie misdaadbestrijders in het diverse Zuid-Afrika. Dit alles terwijl een complot op de loer ligt dat een bedreiging vormt voor het hele land.

Bij het lezen van de achterflap lijkt het in eerste instantie alsof we te maken hebben met het standaardbeeld van een inspecteur met persoonlijke problemen die zijn reputatie wil herstellen, zoals vaak in dit genre. Gelukkig legt Meyer hier niet overmatig de nadruk op.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, waardoor de spanning vanaf het begin voelbaar is. De diversiteit aan personages kan echter leiden tot enige verwarring als je het boek even opzij legt en dan weer oppakt. Toch word je snel weer meegezogen, mede dankzij de korte hoofdstukken. Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in slechts één dag, is er voldoende boeiende actie en ontwikkeling om de lezer geïnteresseerd te houden.

Het plot is goed geconstrueerd en alle elementen vallen op hun plaats, maar ik had er meer van verwacht. Meyer heeft bewust gekozen voor een niet al te rooskleurig einde, wat de geloofwaardigheid van het verhaal behoudt. Desondanks had er wellicht meer uit het plot gehaald kunnen worden.

Naast de spanning heeft Meyer ook aandacht besteed aan een politiek thema, namelijk de apartheid in Zuid-Afrika. Dit blijft subtiel aanwezig in het verhaal en werpt een intrigerend licht op de huidige situatie in Zuid-Afrika, waar korpsen nog steeds op basis van etnische samenstelling worden samengesteld. Het biedt een diepgaand inzicht in het hedendaagse Zuid-Afrika.

Meer recensies van MirnavanKeken