Het meisje op de eerste rij

Miss Emcie 26 oktober 2021
In 2014 presenteert Ish Ait Hamou zijn debuutroman ‘Hard Hart’ uitgegeven door Manteau. Een universiteit in Boston zet het leven van de jonge Tom Macleigh helemaal op zijn kom nadat hij een meisje zijn aandacht trekt die steeds op de eerst rij zit.
(4 sterren)

Tom is een jongeman die opgroeit in een klein provinciestadje, waar hij het kennelijk gezien heeft. Zijn gezin is nogal traditioneel ingesteld en daardoor lijkt de band met zijn vader en moeder stroef te zitten. Hij had ook een broer die op een avond zonder enig afscheid vertrok en nooit meer weer keerde. Tom denkt nog vaak aan zijn grote broer en hoopt op bepaalde momenten in zijn leven hem weer te zien maar zijn broer geeft geen enkel teken van leven.
Hierbij laat de auteur Tom eerder negatief over zijn gezin spreken zodat het steeds meer duidelijk wordt dat Tom een moeizame band heeft met zijn ouders. Dit wordt ook getoond door de zeldzame communicatie die er tussen hen is.

Wanneer hij gaat studeren, laat hij het plattelandse klimaat achter zich om naar de drukbezette stad Boston te trekken. Al gauw merkt hij dat het stadsleven geen ‘rozengeur en maneschijn’ is. Door de oplopende kosten zoals de huur van zijn appartement, voeding, kleding… komt hij in geldnood en moet opzoek naar een baantje. Bij deze zoektocht komt hij langs een aantrekkelijke muziekwinkel en gaat vlug een kijkje nemen. Met de eigenares Candice blijkt het goed te klikken en zo heeft Tom zijn eerste vriendin te pakken in Boston. Candice en Tom vertellen hun hele leven en zo worden ze de beste vrienden.

Bij de start van het boek benadrukt de auteur de vriendschap tussen Candice en Tom fors. Naarmate Rachelle meer op de voorgrond treedt zal Candice uit de spotlights verdwijnen. Het zal blijken dat Candice druk bezig is met haar debuut als muzikant, om haar droom waar te maken.

Tijdens de lessen aan de universiteit is Tom altijd heel aandachtig en meewerkend. Totdat hij plaatsneemt in de les wijsbegeerte, waar een opvallende figuur zijn aandacht trekt. Hij is opslag smoorverliefd op het meisje dat altijd op de eerste rij zit. Tom kan dan ook uren en uren fantaseren over hoe hij het mysterieuze meisje zou aanspreken. Haar naam is Rachella. Maar Tom is enorm schuchter en krijgt het telkens benauwd wanneer ze in de buurt is. Met als gevolg dat hij de confrontatie dan ook niet durft aan te gaan met Rachella.

Ish Ait Hamou beschrijft dit met een zeer gedetailleerd gevoel voor woordkeuze en de goedschikse gedachten van Tom. De gedachten van Tom over Rachella zijn zeer doordacht en bovendien voortreffelijk geschreven. Dit maakt het boek aanlokkelijker om te lezen en het geeft een bepaalde rust tussen alle gebeurtenissen in het boek. Soms moest ik de beschrijvingen wel twee of drie keer opnieuw lezen omdat ik ze niet onmiddellijk begreep, maar uiteindelijk verstond ik de beschrijving.

Gelukkige heeft hij meneer Proctor die hem altijd een luisterend oor bied en zijn wijsheden meegeeft. Meneer Proctor blijkt de vader te zijn die hij nooit echt heeft gehad. Meneer Proctor woont met zijn vrouw juffrouw Blake in hetzelfde appartementsgebouw als Tom. Tom neemt een voorbeeld aan de liefde tussen hen en wilt hetzelfde met ‘zijn Rachella’.

Op een bepaald moment blijft hij alleen over in de bibliotheek met Rachella, dit is zijn kans maar hij durft ze niet te grijpen. Uiteindelijk besluit hij Rachella achter na te gaan en zal dan een onvergefelijke daad plegen, die hij zich pas later zal herinneren. Wanneer hij Rachella ziet huilen op het kerkhof is het zijn kans en die neemt hij, langzaam aan worden ze bevriend en uiteindelijk wordt het onmogelijke voor Tom toch werkelijkheid. De liefde van zijn leven mag hij nu daadwerkelijk zijn liefde noemen. Rachella en Tom beleven onvergetelijke momenten samen, tot het moment dat ze afstuderen en elk hun eigen weg zouden moeten gaan.

‘Hard Hart’ is een krachtig boek dat het levensverhaal van de jonge Tom verteld. Er komen verschillende thema’s aanbod zoals hartstocht, vriendschap, familie, afscheid… Hierbij maakt de auteur gebruik van prachtige gedachtegangen en enkele beschrijvingen die echte pareltjes worden als je ze leest. Het is een pakkend maar ook zeer boeiend verhaal dat je tot bij je keel grijpt.