Lees dit boek
De familie Brücker is een succesvolle kleermakersfamilie. Het hoofd van het gezin, Moses, is een man die ondanks tegenslagen altijd probeert om het beste ervan te maken. Dat leert hij zijn kinderen ook, zo ook Catharina, de oudste van het gezin. Maar dan breekt de oorlog uit en maken de nazi’s jacht op de Joden. Het gezin laat zich niet zomaar oppakken en vechten voor hun leven. Dan wordt Catharina opgepakt en naar Westerbork gebracht waar ze bevalt van Clarence. Dit is het verhaal van Catharina.
Bij een eerste blik in het boek valt op dat er veel foto’s in zijn verwerkt, gecombineerd met prachtig vormgegeven omslagen in kleur. Daarbij is de kleur blauw die gebruikt wordt ook in de rest van het boek terug te vinden, het vormt daardoor een mooi geheel en je voelt dat de auteur er heel veel aandacht en liefde in heeft gestopt. Dit verhoogde niet alleen mijn leesplezier, maar ook mijn interesse en liefde voor het verhaal.
Het verhaal zelf is zeer aangrijpend, niet alleen door de verschrikkingen die de familie meemaakt, maar ook door de moed en doorzettingsvermogen die mensen in zulke zware tijden blijven tonen. Het volgt de familie Brücker, met de meeste nadruk op Catharina. Het verhaal wordt chronologisch verteld, en ook hier merk je de aandacht en de liefde die de auteur heeft gedaan. Frank heeft enorm veel research gedaan en heeft getracht het boek zo waarheidsgetrouw weer te geven. Bij veel gebeurtenissen zijn foto’s te vinden van de familieleden of documenten die het verhaal ondersteunen. Dit is zeer interessant en zorgt er ook voor dat je een zo realistisch mogelijk beeld kunt vormen van het leven van de familie Brücker.
Wat ik ook bewonderingswaardig vind, is de manier waarop Frank het verhaal vertelt. Hij schrijft alles zonder oordeel, deelt niet zijn mening maar deelt zoals het is. Het is meeslepend en prachtig beschreven. En hoewel je het zou kunnen beschouwen als een geschiedenisboek, leest het absoluut niet zo. En hoewel je het zou kunnen beschouwen als een geschiedenisboek leest het absoluut niet zo. Het is daarom geschikt voor lezers die geïnteresseerd zijn in boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor mensen die een prachtig en indrukwekkend verhaal willen lezen.
Ik zou er nog veel meer over kunnen zeggen, maar eigenlijk is er maar één ding wat ik nog wil zeggen: lees dit boek. Het is echt de moeite waard.