Hartverwarmend en liefdevol
Twintig jaar geleden vluchtte Evy weg uit haar ouderlijk huis op Orkney. Nu keert ze, noodgedwongen, voor het eerst terug nadat ze het bericht heeft ontvangen dat haar vader ernstig ziek is. De meeste bewoners zijn blij dat Evy eindelijk weer naar huis is teruggekeerd, alleen haar zus Liv absoluut niet.
Evy wordt opgevangen door Freya, die deel uitmaakt van groep openwaterzwemmers. Samen helpen zij Evy om het verleden onder ogen te zien en te onthullen waarvoor ze twintig jaar geleden is weggevlucht.
Het verhaal bestaat uit meerdere tijdslijnen. In het verleden leer je de ouders van Evy kennen en lees je hoe hun relatie tot stand kwam. Daarnaast volg je een twintig jaar jongere Evy, en tot slot het heden. De jaartallen worden vaak afgewisseld waardoor je af en toe ook een glimp opvangt van Evy's leven in de afgelopen twintig jaar. Zo wordt het complete verhaal beetje bij beetje duidelijker.
De schrijfstijl van Kelly is prettig en vlot, het is gedetailleerd maar niet te uitvoerig. In combinatie met de tijdslijnen zorgt dit voor een goed beeld van de personages. Zo wordt het duidelijk hoe de relatie is tussen haar vader en Evy, maar ook hoe de dynamiek in het gezin zelf was. Daarnaast is Evy’s persoonlijke groei prachtig uitgewerkt. Zelf vond ik Freya een heel warm en lief persoon, ondanks wat ze zelf heeft meegemaakt. Zij heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen.
Wat mij daarnaast opviel, zijn de vele thema’s die in het verhaal aan bod komen. Familie, vergeving, liefde en vriendschap spelen een belangrijke rol, met een prachtige ontknoping. De eilandzwemmer is een hartverwarmend en liefdevol boek.