Prachtig geschreven en aanrader voor liefhebbers van post-apocalyptisch, maar helaas is de boodschap niet helemaal overgekomen bij mij.
Een wereld waarin de natuur weer de baas is, en de mens bijna niet meer bestaat. Een plaag roeide bijna alle mensen uit, maar Michael Ambrosius was een van de personen die overleefde. Hij zwerft rond samen met zijn hond Sif in een poging te overleven. Helemaal alleen met alleen zijn gedachten. Andere mensen gaat hij liever uit de weg, tot hij op een dag niet anders kan. Daardoor wordt hij geconfronteerd met zijn verleden en trekt pleisters af van oude wonden.
Michael won voor ‘De schepping van Michael’, de prijs Beste Boek 2023 bij The Indie Awards. De Nederlandse boekenprijs voor zelfpublicerende auteurs. Daardoor was ik erg nieuwsgierig naar het boek, ondanks dat het genre niet per se mijn favoriet is. Namelijk post-apocalyptisch. Ik heb dan vaak het gevoel dat een ver-van-mijn-bed-show is. Maar dat was met dit boek niet het geval.
In het nieuws zien we regelmatig berichten over het klimaat, een hogere zeespiegel en het stijgen van de temperatuur. Het is dan ook niet zo raar om voor te stellen dat de natuur de aarde weer zal overnemen. Michael heeft dat goed weergegeven in zijn boek, prachtig en gedetailleerd omschreven. Zodat het voelde alsof ik een van die weinige personen was die plaag had overleefd.
Waarbij het leuk is dat hij heeft gekozen om deze nieuwe wereld te plaatsen in Nederland, in de buurt van Arnhem. Dit in combinatie met de schrijfkunsten Michael voelde het toch zeer realistisch.
Het hoofdpersonage, Michael, is een levensecht persoon geworden. De gedachten, angsten en gevoelens heb ik gevoeld en beleefd zonder dat deze helemaal worden uitgeschreven. Knap gedaan! Er zijn meerdere lagen in het boek weergegeven. Zo laat de auteur je nadenken over het leven en de zin van het leven. Maar toch heb ik niet volledig kunnen bevatten wat de auteur voor bedoeling had met de rest van het boek, ik had dan ook gehoopt op wat meer antwoorden.
3.5 ster
3.5 ster