Een dikke aanrader!

Missmir 15 februari 2025
In China worden in de 19e eeuw ingebonden voeten gezien als een vorm van status. De moeder van Kleine Bloem probeert een ander leven voor haar dochter veilig te stellen, en bindt daarom de voeten in van haar dochter. Maar dan wordt Kleine Bloem verkocht aan een rijke familie als dienstmeisje voor hun dochter Linjing. Alleen is de dochter erg jaloers en maakt het leven van Kleine Bloem zo moeilijk mogelijk. Tot er iets gebeurt waardoor opeens alles heel anders wordt.

Wat een boek! Ik heb dit boek echt in één ruk uitgelezen. Vanaf de eerste bladzijde werd ik meegevoerd naar het oude China, waar Kleine Bloem opgroeit. Ik had gelijk al met haar te doen, want elke keer je voeten inbinden lijkt me echt een ondragelijke pijn. Terwijl het werd gezien als een van de grootste schatten van een meisje.

Kleine Bloem is ondanks haar moeilijke leven een fijn en prettig personage, hoewel ze wel het een ander te verduren heeft door Linjing. Het karakter van Linjing is weer heel anders en als lezer had ik weinig sympathie voor haar. De auteur besteedt in het boek veel aandacht aan de onderlinge strijd van de twee meisjes, dit doet ze door te wisselen van perspectief, in de ik-vorm. Daardoor krijg je een goede kijk op de gedachten van de meisjes en worden de personages echt.

De setting, het verschil in status, de leefomstandigheden alles droeg bij aan een levensecht beeld. Wat ik daarbij heel mooi vond is dat het boek zoveel omvat. Thema’s als hoop, eer, trouw, jaloezie en vriendschap spelen allemaal een grote rol. Maar ook de kracht van vrouwen en ongelijkheid komen sterk naar voren. Dit alles geplaatst in het oude China, waardoor ik ook meer heb geleerd over het leven in die tijd.

Alles bij elkaar maakt Gouden Lotus een indrukwekkend, ontroerend verhaal. Afspelend in een andere tijd en cultuur. Een dikke aanrader!

Meer recensies van Missmir