Interessant boek, een geschiedenisles in romanvorm
Leiden ontzet, nu 450 jaar geleden. Elk jaar op 3 oktober viert de stad Leiden feest, want op die datum werd de stad bevrijdt van de Spanjaarden. Maar hoe is het gekomen dat Leiden werd ontzet? En welke rol heeft Magdalena Moons gespeeld in dit verhaal? In Magdalena wordt haar aandeel in de bevrijding van Leiden verteld.
Magdalena is een jonge vrouw uit een welgesteld gezin. Haar vader is overleden, maar ze heeft haar moeder en twee broers. Haar moeder is katholiek en is voorstander van de Spaanse koning Filips. Maar haar beide broers, Willem en Pieter, zijn aanhanger van de Prins van Oranje. Dit zorgt in het gezin continue voor spanningen. Vooral Magdalena is steeds zoekende naar de juiste kant.
Het verhaal begint met een proloog waarbij Magdalena zit opgesloten, maar helemaal alleen is ze niet. Ze heeft gezelschap van twee vrienden, die ze gekscherend Filips en Oranje noemt. Gedurende het hele boek komt deze humor en toch ook wel cynische opmerkingen naar boven. In het boek wordt ze geportretteerd als een sterke vrouw die niet klakkeloos alles aanneemt. Wat in die tijd naar mijn idee best uniek was.
Er wordt ook veel verteld over alle politieke banden en gedragingen. Daardoor is het wel handig om een beetje te weten hoe de geschiedenis in elkaar zit, de details krijg je wel in het boek. Het is gebaseerd op feiten met het verhaal van Magdalena er overheen gegoten. Als lezer heb je een band met Magdalena, dit komt mede door het gebruik van het ik-perspectief. Daardoor heb je een perfect inzicht in haar gedachten en gevoelens. Tussen angst en hoop. Je hoop dan ook dat ze het juiste doet en dat het goed afloopt voor haar. Prettig is ook het nawoord van de auteur zodat je weet hoe het Magdalena uiteindelijk is vergaan en waar de auteur zijn inspiratie vandaan heeft gehaald.
Interessant boek, een geschiedenisles in romanvorm.
Interessant boek, een geschiedenisles in romanvorm.