Een bijzonder boek over een belangrijk onderwerp, met een intrigerend voorwoord en nawoord

Missmir 08 maart 2025
Niet alles is altijd goed en mooi, er zijn dagen die schemerig of zelfs donker zijn. Dit boek belicht de schaduwkant van het leven, een kant die kan leiden tot gedachten aan zelfdoding.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

In 2024 kwamen 1878 mensen om het leven door zelfdoding, een gemiddelde van vijf personen per dag. Uit onderzoek van Stichting 113 blijkt dat er nog steeds een taboe is rond zelfdoding. Stichting 113 zet zich in voor suïcidepreventie en wil depressie, wanhoop en suïcide bespreekbaar maken. In samenwerking met drie auteurs is dit boek uitgebracht, waarbij per verkocht exemplaar €2 naar het 113 Fonds gaat.

Hoewel het drie verschillende verhalen zijn, slagen de auteurs erin om het verdriet en de pijn voelbaar te maken:

Eiland vertelt over Otto, een man die verdwaalt in zijn eigen gedachten na het verlies van zijn vader en zichzelf kwelt met de vraag: Waarom?

Ruis volgt een galeriehouder die zich verdooft met alcohol en doet alsof alles goed gaat. Dit verhaal raakte me extra, want hoe vaak zeggen we dat het goed gaat terwijl de waarheid anders is?

Soes is een (deels?) autobiografisch verhaal over een vrouw die haar zusje verloor door zelfdoding en worstelt met schuldgevoelens. Het verdriet en de pijn komen door de pagina’s heen bij je binnen.

Drie schrijnende verhalen, maar ook een sprankje hoop: hoe donker de wereld ook lijkt, er is altijd ergens een lichtpuntje. Dit is een bijzonder boek over een belangrijk onderwerp, met een intrigerend voorwoord en nawoord.

Meer recensies van Missmir

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.