Gelaagd verhaal overgoten met vrolijkheid
Na 'Lennox en de gouden sikkel' heb ik ongeduldig afgewacht tot het volgende boek van Zindzi Zevenbergen en Hedy Tjin zou verschijnen. Na het lezen van hun tweede boek, 'Manie Schaafijs', weet ik het zeker: er is een nieuw gouden duo opgestaan.
'Manie Schaafijs' vertelt het verhaal van Francisco, die om aan de dienstplicht in Madeira te ontkomen, vertrekt met een schip naar onbekende bestemming. Het schip gaat naar Braziliƫ, maar Fransisco reist steeds verder in navolging van zijn dromen. In Suriname vindt hij zijn thuis, maar als het daar slecht gaat met de economie moet Fransisco creatief zijn en een nieuw idee verzinnen om voor zijn groeiende gezin te zorgen. Het hoogtepunt van zijn idee vindt plaats op Konfryari - de dag waarop de verjaardag van de koningin gevierd wordt.
Veel jaren later wordt zijn verhaal opnieuw verteld door zijn familie. De geschiedenis van Francisco komt ter sprake op Koningsdag, als oma Maatje zin heeft in een ijsje, en zich het verhaal herinnert van een familielid van lang geleden. Bijzonder leuk is hoe Tjin en Zevenbergen dit in woord en beeld hebben gebracht. Door stripverhaaltjes zie je familieleden elkaar het verhaal vertellen, en discussiƫren over het verloop van de familiegeschiedenis. Naast dat ik denk dat deze vorm kinderen erg zal aanspreken, vind ik het als historicus ook treffend om te zien hoe het ontstaan van geschiedenis / een verhaal door Zevenbergen en Tjin inzichtelijk wordt gemaakt. (Zet twee historici in een kamer en binnen een kwartier is er ruzie over drie verschillende versies van een gebeurtenis.)
Ik vind het knap dat een "zwaar" geschiedenisverhaal, waar je tussen de regels veel leest over hard werken en zware politieke tijden, door Zevenbergen en Tjin tot een vrolijk en vlot lezend verhaal is uitgewerkt. Bepalend hiervoor zijn de hoofdpersonages en de vorm van het verhaal. Francisco blijft optimistisch en inventief, ook als hij tegenwind heeft. En als je weer terug in het nu bent, heb je het gevoel dat je gezellig met Maatje en haar familie over de vrijmarkt loopt.
Ik ben erg onder de indruk van de goed uitgewerkte tekst, met de vele verbanden die je in het verhaal kan leggen. De knap uitgewerkte tekeningen en wervelende stijl van Tjin. En de stiekeme geschiedenislessen die kinderen meekrijgen door dit verhaal te lezen. Wat ze met veel plezier zullen doen, omdat naast dat het boek goed in elkaar zit, het bovenal gewoon leuk is voor de doelgroep. Een aanwinst voor elke schoolbibliotheek of boekenkast.