Op ontdekkingsreis naar Zuid-Amerika
Samen met Alexander von Humboldt (Berlijn, 1769-1859) op expeditie naar Zuid-Amerika geweest in deze graphic novel. Wàt een tomeloze energie en ontdekkingsdrang had deze man en dan ook nog een mentale duizendpoot op het gebied van geologie en natuurwetenschappen in de meest brede zin. Ik schoot voor geen meter op met dit boek, want ik bleef mijn horizon maar verbreden tijdens het lezen. Dit opzoeken, dat opzoeken, elk zijweggetje inslaand.
Bijzonder vond ik hoe hij al zo ontzettend helder de samenhang tussen alles wat op onze aardbol leeft en plaatsvindt zag, inclusief het effect van ons gedrag en manier van leven en het toekomstig uitputten en uit balans brengen van onze planeet.
Andrea Wulf en Lillian Melcher hebben met deze graphic novel iets heel moois neergezet. Ik genoot van de combinatie van tekst en beeld en het samenspel daartussen en hoe in het beeldende werk ook de originele geschriften van Alexander von Humboldt en de gedroogde planten uit het herbarium van Aimé Bonpland, botanist, erin verwerkt zijn.
Voor een tekst : klik hier
Voor een tekst : klik hier