Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Indringend kunstwerk

Moira 02 juni 2017

Aimée de Jongh (1988) studeerde animatie aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Veelzijdig en getalenteerd zal zij bij de meesten vooral bekend zijn vanwege haar dagelijkse stripstrook Snippers in Metro, waarvoor ze sinds 2012 tekent. Met De terugkeer van de wespendief maakte ze een paar jaar geleden haar droom om een graphic novel te maken waar.

De terugkeer van de wespendief is een aangrijpend verhaal over Simon Antonisse, boekhandelaar in de bloei van zijn leven, die slachtoffer wordt van de inkrimpende boekenmarkt waardoor hij voelt geen andere keuze te hebben dan zijn boekhandel te sluiten. Alles in hem verzet zich hiertegen, ooit beloofde hij zijn vader (en diens vader) dat hij er alles aan zou doen om hun droom en levenswerk voort te zetten. Zoals vaak op keerpunten in het leven lijkt alles wat men op dat moment meemaakt samen te vallen en is het moeilijk om alle emoties die daarbij naar boven komen te behappen. Als Simon dan ook nog eens getuige is van een zelfmoord keert hij volledig naar binnen en worstelt met alle gevoelens die dit in hem losmaakt waarbij onverwerkte jeugdherinneringen naar boven komen.

In deze graphic novel is het verhaal van Simon prachtig verbeeld, de kleur uit De Jonghs dagelijkse strip heeft plaats gemaakt voor sobere zwart-wittekeningen. 'Ik was ervan overtuigd dat ik geen kleur nodig had om heftige emoties of filmische effecten in stripvorm neer te zetten,' zegt zij hierover.  Deze verzorgde heruitgave is uitgebracht tegelijkertijd met de verfilming van dit verhaal en biedt als extra een acht bladzijden tellend kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van dit boek. Hierin zie je de eerste aanzet, nog in penseel en inkt, die voorafging aan het uiteindelijke werk met daarbij een korte toelichting van Aimée de Jongh. De tekeningen zijn voor de uiteindelijke versie weliswaar digitaal gemaakt, maar hebben hun oorspronkelijke karakter, enigszins schetsmatig, volledig behouden. De terugkeer van de wespendief werd in vijf talen uitgegeven en won de prestigieuze Prix Saint-Michel voor de beste Nederlandstalige strip van 2014.

Graphic novels worden in het Nederlandse taalgebied nog steeds amper gelezen en dat is jammer. Dit is een boek om op de leeslijst voor Nederlands te zetten, want waarom zou je de grens trekken bij het woord alleen als een boek als dit zoveel duidelijk maakt. Het laat bijvoorbeeld uitermate goed zien hoe stiltes ruimte en kracht aan een verhaal kunnen geven; zo is de link naar poëzie al snel gemaakt. Dit is hedendaagse literatuur die laat zien waar kunst begint. De kracht van weinig woorden, het minimalisme dat wat anders behelst dan abstractie. Want hoe voelt verlies, onmacht of wanhoop, hoe ervaar je de wereld om je heen als woorden ontoereikend zijn? Stof genoeg om zo’n kunstwerk als dit naast klassiekers te zetten en zo een gesprek over wat kunst kunst maakt, haar invloed, uitingsvormen en de onderlinge stijlverschillen op gang te brengen.

Al met al een indringend werk, met genoeg letterlijke witruimte in de beelden om even de blik te vertragen en naar binnen te keren. Over hoop en dromen en opnieuw kunnen beginnen op het moment dat het verleden zijn plaats in het huidige leven krijgt. Een graphic novel die leest als een verstilde novelle met grote impact, oprecht geraakt!

 

 



Reageer op deze recensie

Meer recensies van Moira

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur