Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Zowel kookboek als culinaire geschiedenis van Spanje

Monica Weterings 02 september 2014

Claudia Roden is evenveel socioloog als kookboekenschrijfster. Ze heeft een diepgaande belangstelling voor koken en eten die verder gaat dan koken alleen. Hoewel ze in haar boeken veel informatie geeft over historische achtergronden van ingrediënten en kooktechnieken, schrijft ze altijd voor moderne koks in moderne keukens.
Als Sefardisch-Joodse vrouw uit Egypte is Roden vooral geïnteresseerd in de mediterrane keuken. Daar heeft ze al veel prachtige boeken over geschreven. In 2012 (Nederlandse editie 2013) is daar De smaken van Spanje bijgekomen.
Na de inleiding volgt een uiteenzetting over de culinaire geschiedenis van Spanje. Dan komen de verschillende regio’s in het moderne Spanje en hun diverse keukentradities aan bod. Roden geeft aan welke ingrediënten typerend zijn voor de Spaanse keuken, welke basistechnieken er zijn en welk keukengerei gebruikt wordt.
De recepten zijn ingedeeld op basis van de plaats van een bepaald gerecht in de maaltijd. Roden begint met tapas en eindigt met nagerechten. Er zijn ook hoofdstukken over soorten gerechten, zoals vis, pasteien en dranken. Een praktische indeling en, heel belangrijk, het register klopt.
De recepten zijn duidelijk, de maten en gewichten zijn Nederlands. Veel recepten kunnen gemaakt worden met ingrediënten die overal te krijgen zijn. Maar voor echte Spaanse vleeswaren en sommige soorten schelpdieren moet je bij een speciaalzaak zijn.
De schrijfster geeft portretten van de mensen die haar hebben geholpen bij haar speurtocht naar de echte Spaanse keuken. Korte, levendige schetsen staan verspreid door het boek.
Elk recept begint met een korte uitleg over de (historische) achtergrond. Als het uit een bepaalde regio komt, staat dat er ook bij.

Sardinas en escabeche (sardientjes in een zure marinade)
Ca. 16 stuks
1 kg. sardienen, geschubd, zonder kop, leeggehaald en zonder ruggengraat
1½ dl droge witte wijn (of gemengd met wat moscatel), of zo nodig meer
1½ dl witte wijnazijn, of zo nodig meer
1½ dl olijfolie, of zo nodig meer
zout
3 tenen knoflook, geschild
2 laurierblaadjes
10 zwarte peperkorrels
takje tijm of oregano

Leg de sardienen in lagen in een brede pan. Meng de wijn, azijn en olijfolie in een kom en voeg wat zout toe. Roer de knoflook, laurier, peperkorrels en tijm of oregano erdoor en giet deze marinade over de visjes. Als ze niet helemaal bedekt zijn, voegt u gelijke hoeveelheden van de drie vloeistoffen toe.
Breng alles aan de kook en laat het niet langer dan 3-5 minuten pruttelen. Laat ze in de pan afkoelen en breng ze over naar een schaal van glas of aardewerk. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem in de koelkast.
Haal de schaal 1 uur voor het opdienen uit de koelkast omdat de olie in de marinade dik wordt van de kou.

Roden geeft nog een variatie op het recept. Ze schrijft dat het minimaal een dag van tevoren moet worden klaargemaakt en in de koelkast wekenlang houdbaar is.
Ik zal maar meteen bekennen dat ik het recept niet naar de letter heb gevolgd. Ik zag het gezicht van mijn visboer al voor me, als ik hem op zaterdagmorgen op de markt zou vragen om een kilo sardientjes voor me te kuisen. In plaats van sardien heb ik twee schoongemaakte en gefileerde makrelen gebruikt. En dat was heerlijk.
De smaken van Spanje bevat veel van dit soort eenvoudige en lekkere gerechten. Dit is een boek waar beginnende koks of mensen met weinig tijd veel aan kunnen hebben. Het staat bol van de ongewone smaakcombinaties, die je heel gewone ingrediënten in een ander licht laten zien. Voor mensen met ervaring staan er ook genoeg verleidelijke recepten in. Ik noem empanada de atun (tonijnpastei), of helado de pasas y vino dulce (rozijnenijs met zoete wijn). Maar Claudia Roden is een kookboekenschrijfster van de realistische school. Haar recepten zijn uitvoerbaar door gewone koks in gewone keukens.
Voor mensen die alleen in recepten geïnteresseerd zijn is dit een mooi en bruikbaar kookboek. Voor mensen die Rodens belangstelling voor de achtergrond en historische context van keukens en gerechten delen, is het een goudmijn. Als een socioloog of antropoloog geeft ze het klaarmaken van voedsel betekenis als cultuur, herinnering en liefde.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Monica Weterings

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!