Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Redder in nood

Monica Weterings 03 februari 2015

Lang geleden liep het huwelijk van mijn oom J. op de klippen. Hij zat niet bij de pakken neer, maar deed een kookcursus voor gescheiden mannen. Daar leerde hij een menu klaarmaken waarvan zijn vrienden en familieleden nog jaren hebben mogen genieten.
Halverwege een recept uit dat menu stond dan bijvoorbeeld; bak de gesnipperde ui in de olie. En dat was het moment waarop J. die ui ging snipperen. Want zo moest het, van het menu.
Was First aid kitchen van Andy McDonald er toen maar geweest. Hij zou er veel aan gehad hebben.

First aid kitchen is geen echt kookboek, al staan er wel een paar recepten in. Het is verdeeld in 12 hoofdstukken over smaak, orde en hygiëne, kooktechnieken en over verschillende voedingsmiddelen, groente, vlees, granen etc. Elk hoofdstuk bestaat uit een rijtje culinaire vragen en antwoorden. Een voorbeeld: Vraag: ‘Hoe koel ik mijn soep of bouillon snel af?’ Antwoord: ‘Als het winter is, en buiten kouder dan 5 °C, dan kun je de pan gerust buiten op je balkon of in de tuin zetten. Laat wel de deksel erop, zodat er geen ongewenste snoepers bij kunnen. Is het niet zo koud, verdeel dan de bouillon of soep in kleinere schalen en zet deze in de gootsteen. Vul de gootsteen met ijskoud water, en voeg ook een tray ijsklontjes toe. Roer ook af en toe, voorzichtig, in de soep. Op deze manier koelt de soep of bouillon snel en veilig af. Zet een hete pan soep nooit direct in de koelkast om deze af te koelen. Hierdoor stijgt de temperatuur in de koelkast te veel, waardoor andere producten die al in de koelkast liggen kunnen bederven.’

Andy McDonald geeft in hoofdstuk 1 (smaak) een inleiding waarin hij een paar fundamentele zaken uitlegt. Bijvoorbeeld: lees een recept grondig door en probeer je voor te stellen wat het in de praktijk betekent. Zet wat je nodig hebt van tevoren klaar. Neem de tijd, zodat je je niet hoeft te haasten en van het koken kunt genieten. Prima adviezen allemaal.

Zo’n naslagwerk staat of valt bij een goede index en die is er. Onder bijvoorbeeld het kopje ‘vis’ vind je verwijzingen naar productinformatie, bewaartips, bereidingstechnieken ­- en rampen. En wat dacht je van ‘verschil’ (tussen bijvoorbeeld bakpoeder en baking soda)? Daar is echt over nagedacht.

Sommige snijtechnieken worden alleen met foto’s uitgelegd. Helaas zijn die foto’s niet zo duidelijk. Het verschil tussen julienne en brunoise is nauwelijks te zien.

Ik heb ooit van een kennis de Iraanse manier van rijst koken geleerd. Dat geeft een fantastisch resultaat, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Die heb ik niet altijd, dus probeerde ik de Kruidige rijst.

300 g basmatirijst
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
2 kardemompeulen
1 tl kurkuma
450 ml water
1 klontje boter

Spoel de rijst tot het water helder is. Schep de rijst in een pan. Voeg de specerijen en koud water toe. Neem voor elke kop rijst, anderhalve kop water. Breng aan de kook. Leg zodra het water kookt de deksel op de pan en zet het vuur op de laagste stand. Laat circa 15 minuten, met deksel op de pan, pruttelen. Roer eventueel een klontje boter door de rijst.

Ik heb ook een snufje zout bij het kookwater gedaan. Mijn fornuis is nogal ijverig, dus heb ik de pan op een vlamverdeler gezet. De rijst was lekker, mooi droog en stevig, geurig door de specerijen. Als ik nog eens krap in mijn tijd zit, doe ik het zeker weer op deze manier.

Voor J. en zijn geestverwanten is dit boek een redder in de nood, die de titel volledig waarmaakt. Ook een meer ervaren kok zit wel eens met te gare groenten en rauw vlees. Wil je dat voorkomen of genezen? Lees Andy McDonald.

Geef iemand die op kamers gaat (of net is gescheiden) een goed basiskookboek voor recepten mee, én First Aid Kitchen. Al is een student misschien best tevreden met de nasi en friet uit First Aid Kitchen. Als ze dan nog niet leren koken, ligt het in ieder geval niet aan hun lectuur.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Monica Weterings

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!