De kat die een bibliotheek ging redden

Monique 13 april 2025
De 13-jarige Nanami brengt het grootste deel van haar vrije tijd door in een verlaten bibliotheek. Op een dag merkt ze dat haar favoriete boeken geleidelijk aan uit de schappen verdwijnen. Ze waarschuwt het bibliotheekpersoneel, maar niemand neemt haar serieus. Dan ziet ze tussen de boekenplanken een verdachte man in een grijs pak. Als een praatgrage kat haar te hulp schiet, gaan ze samen op een doldwaas avontuur vol gevaarlijke uitdagingen.

Een sprookjes achtig boek en een vervolg op het eerder boek dat deze auteur heeft geschreven, maar wat prima als stand alone te lezen is.

In het begin denk je dat het mogelijk ook een kinderboek zou kunnen zijn. Echter naarmate je verder leest merk je aan de schrijfstijl dat het boek wel degelijk voor volwassenen is geschreven en een boodschap wil uitdragen.

Het boek is sterk geschreven. Gaat uit van de kracht van boeken. En met name de kracht om jezelf te ontspannen en je fantasie te laten gaan.
Door het lezen van boeken laat je alles los, begeef je je in de wereld van het boek en alles daarbuiten wordt naar de achtergrond verdrongen. Door het lezen van boeken sta je stil bij jezelf en gun je jezelf de rust die je nodig hebt om weer deel te nemen aan de dagelijkse bezigheden.

Het verhaal laat pijnlijk duidelijk zien dat we streven naar meer en beter. We verliezen onszelf in ons werk, in de verdere verplichtingen en denken te weinig aan onszelf. Door het lezen van boeken gun je jezelf de rust die het nodig heeft zowel lichamelijk als fysiek. En door deze ontspanning ben je beter bestand om de werkzaamheden weer op te pakken. De kracht van het boek.

De boodschap van het boek is helder. Lezen geeft meer rust en ontspanning en is goed voor lichaam en geest.

Meer recensies van Monique