Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Indrukwekkende geschiedenis van verschillende kanten bekeken

Mozaiek freak 28 november 2021
Onthullende familiegeschiedenis van een briljante celliste en de befaamde 'dokter van het volk'. Wanneer Esther afscheid neemt van haar stervende moeder, de beroemde celliste Lies Verbeek, probeert zij antwoord te krijgen op de belangrijkste vragen van haar leven. Lies was als moeder ongrijpbaar. Ze ontkende het bestaan van Esther en haar broers, de kinderen groeiden op in pleeggezinnen en tehuizen. Esther wil weten wat haar moeder heeft gedreven tot dit drastische besluit. Komt het door haar jeugd als muzikaal wonderkind? Of door het verraad van de Joodse tenor Juliusz Kaufmann, Esthers vader en Lies' grote liefde? Welk aandeel had de oorlog in de keuzes van Lies? En welke rol speelde haar tweede man, Victor Lindenbaum, die naam maakte als 'dokter van het volk', in deze familietragedie?

In 'Mijn moeder wil mijn naam niet weten' verweeft Christel Jansen de verhalen van zowel de moeder als de kinderen op een prachtige wijze. Aan de ene kant leef je mee met Lies, die vanaf haar geboorte vecht om overeind te blijven en ondanks alle tegenslagen een beroemde celliste wil worden. De cello en haar vibraties zijn haar lust en haar leven. Door haar opvoeding neemt haar bewijsdrang extreme vormen aan en probeert ze de uitspraken van haar vader (bijvoorbeeld dat ze nooit aan een man zal komen) te weerleggen. Aan de andere kant voel je de verwarring van de jonge kinderen en later tieners die zich geen raad weten in een tehuis of pleeggezin, omdat ze wel ouders hebben, maar niet begrijpen waarom deze niet voor hen kunnen én willen zorgen. De kinderen worden de speelbal van hun moeders grillen. Als het haar uitkomt, neemt Lies haar kinderen voor korte tijd weer in huis waar ze worden opgedragen om richting de buitenwereld hun familieband geheim te houden.
Het boek neemt je mee in de zoektocht naar het verleden. Christel Jansen laat je zien hoe dit verleden door alle personages wordt beleefd. Mijn moeder wil mijn naam niet weten is een ontroerende, bijzondere en schokkende familiegeschiedenis die fijn geschreven is. Toen ik erin begonnen was, wilde ik het niet meer wegleggen.

*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij. Mijn recensie van "Mijn moeder wil mijn naam niet weten" is ook te lezen op bibliotheekwb.nl.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mozaiek freak

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur