Drie generaties - één onverwoestbare kracht
De Weyward Vrouwen vertelt het verhaal van drie vrouwen uit verschillende tijdperken die met elkaar verbonden zijn door hun gedeelde kracht en band met de natuur. Emilia Hart verweeft op meesterlijke wijze de levens van Altha (17e eeuw), Violet (1942) en Kate (heden). Elk van hen worstelt op haar eigen manier met onderdrukking, verlies en de onmacht om hun eigen leven te sturen, maar uiteindelijk vinden ze hun kracht in hun voorouderlijke lijn en hun diepe connectie met de natuur.
Het boek weet de spanning goed op te bouwen en biedt een mooie afwisseling tussen historische fictie en hedendaagse thema’s als vrouwelijkheid, vrijheid en veerkracht. De schrijfstijl vond ik persoonlijk vloeiend en meeslepend, waardoor je als lezer moeiteloos tussen de verschillende tijdlijnen schakelt. De thema’s van hekserij en "vrouwelijke empowerment" worden op subtiele en treffende wijze uitgewerkt.
"De kracht die ze zocht, was altijd al in haar aanwezig, wachtend op het moment dat ze zou ophouden met zoeken en zichzelf zou omarmen."
Deze zin vat voor mij het centrale thema van het boek samen: de innerlijke kracht die vrouwen in de loop van de geschiedenis vaak wordt ontzegd, maar die altijd al in hen aanwezig is.
Ik geef het boek zelf 4 van de 5 sterren omdat het een prachtig verhaal is met sterke, gelaagde vrouwelijke personages en een vlotte schrijfstijl. De enige reden dat het geen vijfde ster krijgt, is dat sommige plotwendingen wel wat voorspelbaar zijn, wat de spanning op bepaalde momenten wat vermindert. Desondanks blijft het een bijzonder aangrijpend en krachtig boek, een heerlijke meelezer om dit najaar in te zetten !