Miss Marple: Tijdloze Mysteries Herleefd

Mrk80dnrd 30 december 2024
In "Miss Marple: De Verzameling" brengen 12 vrouwelijke auteurs een eerbetoon aan Agatha Christie’s iconische personage. Elk verhaal speelt zich af in een andere setting met verschillende personages, maar blijft trouw aan de essentie van Miss Marple. Christie creëerde Miss Marple om vooral te reageren op de manier waarop oudere, ongetrouwde vrouwen vaak werden onderschat en genegeerd.

Hoewel ik sommige verhalen sterker vond dan andere, hadden niet alle auteurs de 'Christie-code' en de juiste toon te pakken. Ook miste ik bij sommige verhalen de tijdsaanduidingen, wat belangrijk is gezien de historische context van Christie’s werk, dat bijna 60 jaar beslaat.

De diversiteit in settings en personages doet vermoeden dat er overleg was tussen de auteurs. Er zijn verhalen die zich afspelen tijdens kerst, op een boot, bij een huwelijk, in New York, St. Mary Mead en Oxford. Bekende personages zoals Sir Henry Clittering en Raymond, Miss Marple’s neef, komen voor, maar er zijn ook nieuwe personages en bekende gezichten uit eerdere Miss Marple-verhalen.

Sommige auteurs brachten hun eigen culturele achtergrond in de verhalen. Jean Kwok laat Miss Marple naar China reizen, Dreda Say Mitchell plaatst haar bij een Caraïbisch huwelijk, en Alyssa Cole stuurt haar naar New York. Dit gaf de bundel een leuk persoonlijk tintje.

Een leuke knipoog naar de serie "Death in Paradise" vond ik ook geslaagd. Mijn favoriete verhalen zijn: "De tweede moord in de pastorie", "Kerstmis met Miss Marple".

Deze bundel is een uitstekende manier om nieuwe auteurs te ontdekken. De verhalen zijn kort en vragen niet veel inspanning, ideaal om 1-2 per dag te lezen. Perfect voor Miss Marple-fans en voor wie graag een afgerond verhaal leest voor het slapengaan.

Meer recensies van Mrk80dnrd