Reseacht gekoppeld aan suspens

MRoe 15 januari 2025
In De wraak van Balthasar komen de sterke punten van Jeroen Windmeijer allen naar voren. Het is een thriller gebaseerd op een historische gebeurtenis, maar zich afspeelt in het hier en nu. Daarnaast verweeft hij weer flink wat elementen die met religie te maken hebben, al is dat hier in secundaire rol, nl godsdienststrijd tussen het protestante Nederland in wording en de katholieke overheerser Spanje, uitmondend in de moord door de katholieke Balthasar Gerards op de protestante Willen van Oranje, Die strijd lijkt zich in het hier en nu voort te zetten. Het verhaal speelt zich af in zes delen, die telkens gerefereerd worden aan een fase in het (veroordelings)proces rond Gerards. Daar komen de onderzoekers, rechercheur Bobbi Meijer en collega JP Broekhuizen, pas later achter omdat aanvankelijk de verdenking uitgaat naar een godsdienstfanaat die willekeurige mensen vermoord en daarbij briefjes achterlaat met verwijzingen naar bijbel citaten waarin straffen voor zonden worden benoemd. Het gebeuren vindt plaats in Delft en daarmee komen we op een derde element in het werk van Windmeijer, nl een adequate beschrijving van de omgeving met ter zake doende details. Qua research zit het dus wel goed met de auteur, doch ook met zijn schrijfstijl, Losjes, toegankelijk, vlot, wars van enige hoogdravendheid en toch boeiend en toewerkend naar een suspens. NA wat tegenvallende titels is dit weer zo'n Windmeijer die je bladzij voor bladzij achter elkaar verslindt in no time.

Meer recensies van MRoe