Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De Duivel en het Droste-effect

M.Terveel 15 juni 2016 Auteur
Als het alleen ging om beantwoording van de vraag ‘vond u dit een interessant boek om te lezen’, had ik vijf sterren gegeven. Maar het gaat ook een beetje om de vraag of ik het aanbeveel. In die zin mag u in die missende ster een waarschuwing lezen: bezint eer ge begint.
33 jaar nadat ik dit boekje voor het eerst las, herlees en recenseer ik het nu: Het seksuele bolwerk van Harry Mulisch. Ik doe dat in dezelfde tijd dat ik de laatste hand leg aan mijn eigen magistrale roman-debuut. Het is wat ongebruikelijk om je debuut magistraal te noemen. Zeker als je hem nog niet eens gepubliceerd hebt. Ik kom er in een PS-je op terug.

Dat ik juist afgelopen dagen Het bolwerk herlas, is het gevolg van een reeks toevalligheden. Ik weid daar niet over uit, ik vertel het u alleen omdat Mulisch direct vanaf de eerste bladzijde begint met uitweiden over de toevalligheden die er toe hebben geleid dat hij zich uitgebreid ging verdiepen in het onderwerp: ‘Zin en waanzin van Wilhelm Reich’. Goed beschouwd is de grote lijn in Mulisch analyse van Reich dan weer dat het, niet-, of misschien beter gezegd: het op een perverse maníér verwerken van traumatiserende gebeurtenissen uit Reich’s jeugd, wel móést leiden tot zijn latere waanzin.
Ik moest nu denken aan het Droste-effect.
Overigens dat ‘Zin en waanzin van..’ lees ik nu pas als subtitel op de kaft van een latere editie dan die ik las. Op die van 1973 staat een merkwaardige tekening; een die hint naar Mulisch’ bewering dat je in de zes lijnstukjes van een swastika seksueel actieve mensen kunt zien.
Ik las het boek destijds al met best veel aandacht. Daardoor kon ik nu sommige bladzijdes ervan in een paar seconden herlezen. Andere boeken van Mulisch las ik minder aandachtig. Het waren er ook niet zo veel. Omdat ik niet met de kudde wilde meelopen las ik in mijn middelbare schooltijd sowieso geen enkel boek van hem voor mijn ‘lijst’. Later las ik behalve het hier besproken boek nog wel Het stenen bruidsbed en De ontdekking van de hemel. Verder volgde ik wat van de discussies die verband hielden met zijn werk. Ik kan het dus niet met 100% zekerheid zeggen, maar ik vermoed dat Het seksuele bolwerk zelfs voor ’s mans van narcisme doortrokken oeuvre, nog een buitenbeentje is. Ik bedoel: in de zin van de enorme dosis autobiografie in deze analyse van de geniale, en later onmiskenbaar knettergekke Reich. Het woord analyse mag u hier trouwens opvatten als een verkorte schrijfwijze voor psychoanalyse. Psychische problemen hebben daarin altijd te maken met seks en vaak met vragen over wie de ‘vaderfiguur’ is voor wie. Hoofdthema van het boek is dat Wilhelm Reich zich op den duur ging gedragen als obsessieve verdediger van wat in zijn ogen de kern was van de psychoanalyse: de biologie van de seks, van het orgasme. Toen hij echt totaal was doorgedraaid zag hij de bewijzen ervan zelfs terug tussen de sterren.

Mulisch veronderstelt allerlei zaken bekend. Sommige bijzinnen kunnen zelfs als huiswerk overkomen: “… en wie van zijn baas niet weg mocht nam een klontje en zag dan ook de spiegelingen rondom de tafel van 11”. Over Carl Jung en Sigmund Freud bevat het boek wel de nodige uitleg, maar eigenlijk gaat de auteur er vanuit dat de lezers toch in ieder geval wel iets weten van Adler, Van den Bergh (van de metabletica), Teilhard de Chardin en Margaret Mead om maar een paar namen te noemen .
Mulisch lijkt gewoon weinig moeite te doen om zijn lezers te boeien, behalve dan dat hij ons in heel algemene zin probeert te interesseren voor het bijzondere leven en denken van Reich. En van Mulisch. Toen ik het boek las, lukte dat wel voor wat betreft die zin en waanzin van Reich, nu ik het herlas, kreeg ik wat meer oog voor wat het boek uitdrukt over de zin en waanzin van Mulisch.
Wel mooi is dat Mulisch scheutjes zelfspot en geenstijligheid toevoegt. Zijn narcisme – of misschien schrijf ik hier toch beter: egocentrisme – is soms beslist grappig: “Toen Epiphanios in 335 zo oud was als ik in 1947 (wat vliegt de tijd!) kwam hij in aanraking met een Egyptische sekte.”
In het verhaal zelf en in de manier waarop hij het schrijft, klinkt door dat hij probeert echt alles te begrijpen en alles met elkaar in verband te brengen. Ik vind zo’n ambitie wel wat hebben. Waarschijnlijk omdat ikzelf ook een beetje die neiging heb. Wat ik ook waardeer is dat hij fan is van de uitspraak “Jede konsequenz führt zum teufel”; dat ben ik ook. Hij wordt in verschillende vormen door Mulisch geciteerd en geparafraseerd. Ik dacht eigenlijk dat het een uitspraak van Goethe was, maar niemand schijnt te weten van wie hij komt.
Een zo’n parafrasering is dat Reich ‘op dezelfde weg bleef doorgaan, terwijl er al helemaal geen weg meer was’. Het pijnlijke is dat Mulisch even goed op veel plaatsen laat weten dat hij sympathiek staat tegenover allerlei aspecten van zijn collega-genie Reich, niet op de laatste plaats tegenover diens minachting voor ‘burgerlijkheid’. Reichs gekte vindt hij veel interessanter en belangrijker dan de saaiheid van echte wetenschap.
Over volkswijsheden gesproken: Reich gaat in een bepaald stadium van zijn ‘ontwikkeling’ gekke bekken trekken naar zijn patiënten en nog weer later zelfs geweld tegen hen gebruiken. Ja: als onderdeel van de ‘behandeling’. In de ogen van Mulisch zat daar wel wat in: dat deed ‘het volk’ vroeger immers ook met gekken.
In de slotparagraaf zegt Mulisch letterlijk: “Er zit niets anders op: men moet kontakt opnemen met de zwarte moddervloed van het okkultisme.” Met zijn suggestie dat Reichs geschifte verhalen over door hem verzonnen onzichtbare deeltjes en straling ‘eigenlijk’ een vroege waarschuwer was voor milieuvervuiling valt Mulisch wat mij betreft van het laatste restje van wat nog over was van zijn voetstuk.
Kort voor die slotparagraaf schrijft Mulisch over Reichs filantropie: hij geeft geld aan instituten en initiatieven gericht op kinderen. Blijkbaar wil hij – na de beschrijving van hoe gek de man geworden is – eindigen met iets positiefs over hem. Expliciet zet hij erbij: “Ik heb zijn bemoeienis met de kinderen bewaard tot hier, na zijn dood.” Halverwege het boek beschrijft Mulisch echter al dat kort nadat Reich het bolsjewisme van Lenin (en Stalin) heeft omarmd, hij zijn vrouw dwingt om de opvoeding van hun eigen kinderen volledig uit te besteden aan een staatsinstelling.
In al mijn arrogantie zou ikzelf na zo’n vaststelling Reich vrijwel uitsluitend nog bekijken als ‘geval’ van geestelijke (on)gezondheid – als een Ted Bundy of Anders Breivik – en niet als een moedige en toffe revolutionair wiens gedrag verklaard, en ook wel een beetje verontschuldigd, kan worden middels verwijzingen naar gebeurtenissen uit zijn puberteit. Hoe naar die gebeurtenissen inderdaad ook waren.
Een mooi bruggetje naar mijn PS. In verband met dat opschepperige over mijn roman-debuut.

PS: Met mijn broer constateerde ik kortgeleden dat we als intelligente katholieke arbeiderskinderen toch wel lang zijn blijven doorlopen met ons arrogantie-tekort. Toch zeker in vergelijking met lieden als Trump en Mulisch. We zouden ons een beetje aan hen moeten spiegelen.
Afgelopen jaren discussieerde ik met diezelfde broer wel eens over de vraag of wij de uitdrukking “Alleen Allah is perfect” ooit hadden gehoord van onze eigen overleden vader. Nu ontdekte ik dat ik een – overigens alleraardigste – anekdote van p 10 van Het seksuele bolwerk in de loop van de tijd ben gaan toeschrijven aan mijn vader. O dear: ik had Mulisch verward met mijn vader! Nog meer Droste-effect.
6

Reageer op deze recensie

Meer recensies van M.Terveel

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!