De maakbare man
Maxim schrijft vanuit persoonlijke ervaringen over transseksualiteit in de maakbare man. Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken waarin de verschillende thema's aan bod komen gaande van identiteit, taal & etiquette tot lichaam, testosteron en maatschappij.
Ik vond het wel een interessant boek waarin beschreven staat hoe je tot jouw identiteit komt. Jouw gender kan soms afwijken van jouw geboortegeslacht. Ook wordt er beschreven wat er allemaal gebeurt wanneer je start met de hormonenbehandeling. Er wordt ook kort ingegaan waar testosteron vandaan komt.
In de hoofdstukken van taal & etiquette en maatschappij kom je meer te weten hoe je best omgaat met transgenders, wat is done en not-done. De Nederlandse taal maakt niet zoveel onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke taal, terwijl andere talen het verschil wel significant is.
Het boek bevat ook een hoofdstuk over regelgeving, maar ik had hier het gevoel dat dit hoofdstuk al iets verouderd is. Ik heb een eerste druk gelezen van 2013. Misschien is dit aangepast in de laatste druk (2019) van het boek?
Het boek is zeker een aanrader als je meer wil te weten komen over een transman. Het is beknopt en begrijpbaar geschreven.