Knipoog naar Hermans

Natalie 17 maart 2025
Voor de 90ste keer is het Boekenweek. De CPNB nodigt schrijvers uit om anoniem een novelle in te sturen.Heel origineel. En uit die inzendingen komt Gerwin van der Werf als winnaar uit bus met De Krater. Van der Werf is een schrijver die nog niet bekend is bij het grote publiek. Ook voor mij is het mijn eerste kennismaking met deze schrijver en het is mij niet tegengevallen.

Eden weet diens broer Johny te overtuigen om met Benjamin naar Steinheim te rijden. Een lange autorit naar een echte meteoriet krater. Een rit om de depressieve Benjamin te redden. De vraag is of ze aan het eind van de autorit weer dichter bij elkaar zijn gekomen?

De Krater is toegankelijk geschreven. Geen moeilijke mooi schrijverij of lange zinnen waarin je verdwaalt. Een onderhoudend verhaal. Ondanks dat Benjamin depressief is en je weet dat er iets ergs met de vader is gebeurd, is het geen zwaarmoedig verhaal.

In het verhaal zit voor de oplettende lezer verwijzingen naar Willem Frederik Hermans bekendste boek: “Nooit meer slapen”, zoals bijvoorbeeld de steekvliegen.

Een boekenweekgeschenk is vaak voer voor discussie en krijgt niet altijd goede recensies. Maar Gerwin van der Werf krijgt een dikke voldoende. Een onderhoudend verhaal in 92 pagina’s,

Met de Krater heeft het CPNB een boekenweekgeschenk die veel lezers zal aanspreken. Hopelijk weet het ook de jongeren te motiveren om te gaan lezen.

Meer recensies van Natalie