Binnen 2 minuten je eigen chocolade cake in een mok
Wel zin in chocoladecake maar geen tijd of zin om een grote chocoladecake uit de oven te maken? Sandra Mahut heeft voor dit probleem een oplossing bedacht in de vorm van een chocolade mug cake. Dit is een cake voor 1 persoon die je in een mok in 2 minuten in de magnetron klaarmaakt. In het boek Chocolade mug cakes, uitgegeven door uitgeverij Becht lifestyle, staan meer dan 30 verschillende cakes in een mok. De eenvoudigste recepten bevatten enkel boter, ei, suiker, bloem, bakpoeder en chocolade in een of andere vorm. Bij de moeilijkere varianten moet er twee soorten beslag om en om in een beker worden geschept of moet halverwege iets toegevoegd worden zoals een stukje chocolade, een karamel of een lepel pindakaas.
De bereiding is eenvoudig en kan zelfs door kinderen gedaan worden: boter smelten in magnetron, ingrediënten goed erdoor kloppen en weer in de magnetron plaatsen.
Wij maakten twee eenvoudige chocolate mug cakes, de cacao op de klassieke manier en de pure chocolade zacht & smeuïg.
Pure chocolade zacht & smeuïg
Voor 1 beker - in 5 minuten - 800 watt
Ingredienten
30 g boter
8 stukjes pure chocolade (40 g) met tenminste 55% cacao
1 ei
2 eetlepels suiker
4 eetlepels bloem
1/2 theelepel bakpoeder
In een beker: laat de boter samen met de chocolade 30-40 seconden in de magnetron (800 watt) smelten.
Klop het chocolade-botermengsel om de chocolade glad te maken. Laat de beker enigszins afkoelen. Voeg onder voortdurend kloppen achtereenvolgens het ei, de suiker, de bloem en het bakpoeder toe. Zet de beker 1 minuut en 20 seconden in de magnetron (800 watt).
Laat de mugcake 1 minuut afkoelen voordat je ervan gaat smullen.
Het was inderdaad net zo eenvoudig om de mug cakes te maken als beloofd. Het aanwezige proefpanel vond de variant met pure chocolade het lekkerst. Die was precies goed wat betreft hoeveelheid chocolade en structuur, niet te nat of te droog. Ook was de mug cake goed gaar na de bereidingstijd. Het blijft iets magisch hebben: een kant& klare 1 persoonscake in 2 minuten klaar. Je vraagt je bijna af waar de catch is. Die was merkbaar bij de cacao op de klassieke manier. Deze mugcake was veel te droog. Iets wat goed opgelost zou kunnen worden door deze te serveren met een grote lepel room of door iets meer boter te gebruiken voor de bereiding.
Een paar minpuntjes. Als eerste de titel. Het lijkt een trend te zijn om de titel van een kookboek onvertaald te laten of slechts voor de helft te vertalen. In dit geval was er een goede Nederlandse vertaling te bedenken: chocolade cakes uit een mok.
Het boek is geschreven door de Franse Sandra Mahut die in verschillende recepten ingrediënten gebruikt die in Franse supermarkten goed verkrijgbaar zijn zoals pistachepasta, kastanjecrème en crème de Salidou. In Nederland zijn deze producten niet of met veel moeite te koop. De vermelding dat deze producten via internet verkrijgbaar zijn is attent van de vertaler, maar de vraag is wie dat gaat doen.
Desondanks is Chocolade mug cakes een ideaal boek voor iedereen die snel en eenvoudig iets lekkers met veel chocolade wilt maken. Hier gaan de varianten met een smeltend hart zeker ook uitgeprobeerd worden.
Reageer op deze recensie