Een debuut met potentie
(Recensie voor www.fantasywereld.nl)
2.5 ster
Actie en mysterie
De ontwaking is het eerste deel van De robijnprins-trilogie. Hoewel de hoofdpersonages voorbij de twintig zijn, is het boek geclassificeerd als Young Adult en dat was precies de vibe die ik tijdens het lezen kreeg. Het was dat de leeftijd van de personages op hun naamplaatjes stond, anders had ik gedacht dat ze een jaar of vijftien waren. Hun gedrag en manier van praten vond ik daar beter bij passen. De vlotte vertelstijl en de focus op actie en mysterie sluiten ook goed aan bij de doelgroep.
Een intrigerende setting en een ietwat voorspelbaar plot
De schrijfstijl van de auteur is recht toe, recht aan, zonder veel poespas. De zinnen liepen niet altijd even lekker, met hier en daarna wat onnodige herhaling van woorden of overbodige zinnen. De setting van het verhaal – in een verlaten stad, met personages die hun herinneringen kwijt zijn en mensen die spontaan dood neervallen – vond ik intrigerend en trok me gelijk in het verhaal. De drie jongens om wie het verhaal draait waren sympathiek en hadden een leuke chemie met elkaar. Dat het verhaal om vriendschap draait in plaats van een ontluikende romance, gaf het boek ook iets eigens. Ik was dus eigenlijk best snel enthousiast over het boek en begon vanzelf te speculeren over wat er aan de hand kon zijn. De auteur sprokkelde genoeg informatie om te kunnen vermoeden waarom deze jongens in de stad waren en waarom ze opgejaagd werden. Wat wel een beetje frustreerde, was dat de personages deze verbanden zelf níét konden leggen. Hoewel je als lezer al best snel doorhebt hoe de vork in de steel zit – of in elk geval een sterk vermoeden hebt – lukt het de personages niet om zelf een theorie te bedenken en dat voelde niet heel geloofwaardig.
Meer antwoorden en meer vragen
Naarmate het boek vorderde, kwamen er steeds meer antwoorden. Deze riepen bij mij echter ook vragen op: sommige besluiten waren zo vreemd en sommige dingen leken me enorm onlogisch of omslachtig. Hier kan ik niet echt over uitweiden omdat ik geen spoilers wil geven, maar er waren voor sommige problemen veel logischere oplossingen (of in ieder geval dingen die geprobeerd hadden kunnen worden) en door het bewust achterhouden van informatie voor de personages werden dingen soms onnodig moeilijk gemaakt. Daarnaast maakte een van de personages een ontwikkeling door die mij niet overtuigde en die ik gewoonweg niet begreep. Deze dingen zorgden ervoor dat het verhaal een beetje aan geloofwaardigheid verloor, al waren deze zaken (op de laatst genoemde karakterontwikkeling na) niet dusdanig op de voorgrond dat ik ze echt als storend ervaarde.
Geen gebrek aan creativiteit
Waar de auteur goed in geslaagd is, is het neerzetten van de vechtscènes. Deze waren spannend en duidelijk verwoord. De Robijnbloem vond ik ook een origineel concept. Met dit debuut heeft de auteur laten zien dat hij over creativiteit beschikt en dit tot een leuk verhaal kan smeden. Toch denk ik dat er meer uitgehaald had kunnen worden als de auteur was uitgedaagd om wat dieper op bepaalde zaken in te gaan. Dit neemt echter niet weg dat ik van begin tot einde geboeid was en benieuwd ben hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen.
Conclusie
De ontwaking is het eerste deel van De robijnprins, een YA sciencefiction trilogie. Het verhaal begint sterk met een aan geheugenverlies lijdende jongeman in een verlaten stad. Gaandeweg spelen er echter dingen op de achtergrond die onlogisch of vergezocht overkomen, waardoor de suspension of disbelief een beetje ten einde komt. Niettemin is De ontwaking een debuut met potentie, die genoeg de aandacht vasthoudt om het volgende deel te willen lezen.
2.5 ster
Actie en mysterie